Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TBMM’de partiler yeni yasama yılının üçüncü grup toplantılarını yaptı: “Gelin ‘Erdoğansal’ düzeni tartışalım”

Yeni yasama yılının üçüncü grup toplantıları bugün yapıldı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener hükümetin eğitim politikasını eleştirdi, MHP lideri Devlet Bahçeli “askıda ekmek” kampanyasını anlattı, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan güçlü kadın siyaseti inşa ettiklerini söyledi, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise ekonominin gidişatını değerlendirip yine erken seçim çağrısı yaptı. Grup toplantılarında öne çıkanlar şöyle:

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener

Akşener: “Ermenistan’a silah veren Rusya’nın ateşkes masası kurması kabul edilemez”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener grup toplantısında, Ermenistan – Azerbaycan çatışmasına değindi. Ermenistan’ın, sivil yerleşim yerlerini hedef aldığını söyleyen Akşener, bu saldırıları kınadı ve ateşkes masasının başında Rusya’nın olmasını eleştirdi: “Ermenistan’a silah veren Rusya’nın ateşkes masası kurması kabul edilemez. Sayın Erdoğan’ın dediği gibi, Minsk üçlüsü Ermenistan’a destek veriyor. Bu konu, parti kongrelerinde konuşmakla geçiştirilecek bir konu değildir. Kurulacak masalarda Türkiye, Azerbaycan’ın yanında yer almak zorundadır. Türkiye, güçlü ve sağlam durmak zorundadır. Ancak bu iktidarda bunu gerçekleştirecek bir vizyon yok. Şahsi ikballerini korumak için, her şeyi mübah görmek için oynamadıkları hiçbir değer kalmadı.”

“Gelin ‘Erdoğansal’ düzeni tartışalım”

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) yapısının tartışılmasının iktidarın hukuk tanımazlığının bir göstergesi olduğunun altını çizen Akşener, “Sizi mutsuz eden Anayasa Mahkemesi değil, hukukun ve adaletin ta kendisi. Ama maalesef bunda bile dürüst değilsiniz. Dürüst olun, dürüst! Madem anayasal düzenden, hukuktan, adaletten, demokrasiden rahatsızsınız, o zaman gelin ‘Erdoğansal’ düzeni tartışalım. Çadır yönetim sistemini, kabile demokrasisini tartışalım” dedi.

“Cumhuriyetin eğitim hamlesine söz söylemek senin haddine değildir”

Ekonomideki sorunları da gündeme taşıyan Akşener, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta sonu yaptığı açıklamaları eleştirdi. Akşener, “Sayın Erdoğan’ın sıkıştığı anlardaki bir başka alışkanlığı da, cumhuriyete ve kurucu değerlerimize saldırmaktır. Cumartesi günkü müjde yetmemiş olacak ki eğitim sisteminden bahsederken, ‘En çarpığından Batı taklitçiliği cumhuriyetimizin en büyük kaybıdır’ dedi. Neymiş; cumhuriyet, bu çarpık Batıcı anlayışı, faşist yöntemlerle dayatmış. Kendine gel Sayın Erdoğan. Beğenmediğin o cumhuriyet, dünyanın alkışladığı bir kalkınma hamlesi, bir medeniyet öyküsüdür. Elbette eksikleri vardır ama böyle bir tarifi hak edecek kadar basit bir iş değildir. Hele cumhuriyetin eğitim hamlesine söz söylemek, senin gibi 18 yıllık iktidarı boyunca, bakan üstüne bakan atayıp, defalarca eğitim sistemiyle oynamasına rağmen, hâlâ bir yol bulamayan birinin, haddi de değildir, hakkı da değildir” diye konuştu.

Akşener, İYİ Parti olarak eğitim sistemini yeniden planlayacaklarını da sözlerine ekledi.

MHP lideri Devlet Bahçeli

Devlet Bahçeli: “Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin son dönemde sıkça tartışılan “askıda ekmek” politikasını anlattı. Bunun bir manevi siyaset olduğunu söyleyen Bahçeli, “Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz” dedi. 

“Dağlık Karabağ basit bir mesele değildir”

MHP lideri konuşmasının büyük kısmını yine Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan çatışmalara ayırdı. Bahçeli konuyla ilgili şunları söyledi: “Dökülen kan Türk kanıdır. Dağlık Karabağ Türk’tür. Ermeni katiller geçmişteki saldırılarına yenilerini eklemektedir. Minsk grubunun eşbaşkanları -Fransa gibi- Ermenistan’a silah veriyorlar. Türk düşmanları Dağlık Karabağ’ı hedef almaktadır. Azerbaycan Dağlık Karabağ’ı almadan ateşkes ilan edilemez.”

“Orta Asya’daki ülkelerin sessizliğini nasıl karşılayalım?”

Orta Asya’daki Türk cumhuriyetlerinin Türkiye’yi yalnız bıraktığını belirten Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“1990’larda bağımsızlığını kazanan Orta Asya’daki Türk devletlerinin bu konuya tepkisiz kalması bizi üzmüştür. Bu devletlerin ateşkes çağrılarını nasıl karşılayalım? Türk’ün feryat ettiği bir ortamda Türk’ün sessiz kalması abesle işgaldir. Hiçbir dost ve kardeş ülkeden destek göremiyoruz.”

Devlet Bahçeli, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) geçen pazar günü yapılan seçimlerde cumhurbaşkanı seçilen Ersin Tatar’ı tebrik ederek konuşmasını sonlandırdı.

Pervin Buldan: “Güçlü bir kadın siyaseti inşa ettik”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) grubu adına HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan konuştu. Buldan, HDP’nin sekizinci yılını tamamladığını belirterek partinin kadın hareketi büyümesine ciddi bir ivme kazandırdığını söyledi ve “Sekiz yıllık sürecimizde güçlü bir kadın siyasetini ve mücadelesini inşa ettik” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan

“AKP-MHP erkek ittifakının en büyük korkusu kadınlardır”

İktidar ortaklığını ‘erkek ittifakı’ olarak niteleyen Pervin Buldan, sözlerine şöyle devam etti: “Eşbaşkanlığa saldırarak kadınları durdurmayı amaçlıyorlar. Bu bir kadın kazanımıdır. Eşbaşkanlık ve kadınların eşit temsiliyet hakkı suç değildir. Bunu ortadan kaldırmaya çalışan operasyonlar suçtur. Bu iktidarın en büyük korkusu kadınlardır.”

“TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’yı selamlıyoruz”

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) yeni Başkanı Şebnem Korur Fincancı’yı tebrik eden Buldan, “TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’yı selamlıyoruz. Bağımsız meslek örgütleri olduğu müddetçe iktidarın bütün yalanları ortaya çıkacak. Salgın başladığından beri yalanlarla ülkeyi yönettiler. Ülkeyi tamamen korku ve baskıyla yönetmeye çalışan bir iktidar var” dedi.

“Erkek yargınız kadınları korumuyor”

İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması gerektiğini söyleyen Buldan, “Erkek yargınız kadınları korumuyor. Attığınız imzanın gereğini yerine getirin ve İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayın. Tecavüzcüleri ve kadın katillerini serbest bırakan yargı adalet değil suç üretiyor. Kadını öldüremeyen erkeğe cezasızlık uygulayan yargı kadını koruyamaz” diye konuştu.

“AKP-MHP ittifakı küresel bir salgın döneminde kadınları çaresiz bırakmıştır”

Ekonominin yanlış yönetilmesinin de kadınların emeğinin sömürülmesinin en temel nedenlerinden biri olduğunu altını çizen Buldan, şöyle devam etti: “Beş milyondan fazla kadın Türkiye’de işsiz. İşgücüne katılabilmiş kadınlar ise güvencesiz ve eşitsiz şartlarda çalışmaktadır. AKP’nin ekonomik önlem paketlerinde kadının adı yoktur. AKP ve MHP ittifakı küresel bir salgın döneminde kadınları çaresiz bırakmıştır.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu

Kemal Kılıçdaroğlu: “Saray para babalarına, dolandırıcılara ve tefecilere hizmet ediyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısına, pazar akşamı hayatını kaybeden gazeteci -yazar Bekir Coşkun’u anarak başladı. Devamında ise KKTC’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Ersin Tatar’ı tebrik etti.

Konuşmasının başında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “eğitimde reform” sözlerini eleştiren Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a “Düşlediğin eğitim sistemini ve fikri iktidarını gerçekleştirme ihtimalin sıfır. Senin adalet duygun yok” diyerek seslendi.

“Yetiştirdikleri kuşak ülkeyi terk etmek istiyor”

Kılıçdaroğlu farklı örnekler üzerinden ekonomideki sorunları anlattı: “Askıda ekmek politikasını geliştirerek Türkiye’nin geldiği noktayı çok güzel anlattınız. O yüzden teşekkür ederiz. Öyle bir kuşak yetiştirdiler ki geleceği burada değil yurtdışında arıyor. İstihdam paketleri getirerek göz boyamaya çalışıyorlar. 16 kez istihdam paketi getirdiniz. Hangisi işsizliği azalttı? Hiçbirimizin can güveliği yok. Böyle bir ülkeye yatırım ya da dış sermaye gelir mi?”

“Türkiye’nin gündemini valinin konuştuğu vatandaş belirliyor”

CHP lideri ekonomiye yönelik eleştirilerine, Denizli Valisi Ali Fuat Atik ile esnaf arasında yaşanan diyaloğu hatırlatarak devam etti: “Saray para babalarına, dolandırıcılara ve tefecilere hizmet ediyor. Saray böyle olunca vali de piyasaya çıkıp gariban insanlarla uğraşıyor. Türkiye’nin gündemini valinin konuştuğu vatandaş belirliyor.”

“Erken seçim bizim değil, işsizin, emeklinin talebidir”

Erken seçim taleplerini tekrarlayan Kemal Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sonlandırdı: “Daha önce erken seçime gittik. O zaman kabile devleti miydik? Erken seçimi talebi çiftçinin, emeklinin, işsizin, sanayicinin, hapishanede haksız yere yatanların talebidir. Neden korkuyorsunuz? Bunları hep birlikte göndereceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.