Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya genelinde hava kirliliği yılda 500 bin bebeğin ölümüne neden oluyor

CE Delft araştırma ve danışmanlık şirketinin bugün (21 Ekim) yayımladığı araştırmaya göre dünya genelinde hava kirliliği, Avrupa’ya yılda 190 milyar dolara mal oluyor. Sağlık Etkileri Enstitüsü’nün Küresel Hava Durumu 2020 raporuna göre ise dünyada bebek ölümlerinin üçte ikisi hava kirliliğinden kaynaklanıyor.

CE Delft yetkilileri araştırma ile ilgili, “Bulgularımız, Avrupa şehirlerindeki hava kirliliğini azaltmanın, şehirlerin refahını iyileştirmeye yönelik girişimlerden önemli olduğuna ve kirliliği azaltmanın iyileştirici etkilerine dair ek kanıtlar sağlıyor” dedi. 

Şehirlerdeki hava kirliliğinin büyük ölçüde nedeni olan egzoz ve fabrika dumanlarının sebep olduğu “sosyal maliyeti” ölçmek için farklı faktörlerin incelendiğini ve buna bağlı olarak kirlilik oranları ve sosyal maliyetlerin tespit edildiği 400 şehir arasında en fazla hava kirliliği oranının İngiltere’de olduğu açıklandı.

İngiltere’nin başkenti Londra, hava kirliliğinden kaynaklı en yüksek sosyal maliyete (106 milyar) sahip şehirler arasında ilk sırada. Listede Romanya’nın başkenti Bükreş 59 milyar ile ikinci, Almanya’nın başkenti Berlin ise 49 milyar sosyal maliyet ile üçüncü sırada yer aldı.

Araştırmacılar, şehirlerdeki hava kirliliğine neden olan başlıca etmenlerin yanı sıra ülkelerde artan otomobil kullanımının da hava kirliliğinin artmasında etkili bir rol oynadığını belirtti:

“İnsanların kendi arabalarıyla işe gidip gelmesinin ve araç satın almanın azalmasının hava kalitesi üzerinde olumlu bir etkisi olacaktır. Araç kullanma ve satın almanın az olduğu gelişmekte olan ülkelerde şu an hava kirliliğinin az olduğunu biliyoruz.”

AQLI: “Hava kirliliği ortalama ömrü beş yıl kısaltacak”

Hava Kalitesi Yaşam Endeksi (AQLI) ise ülkelerin yirmi yıl öncesine göre yüzde 44 daha fazla hava kirliliğine maruz kaldıklarını ve bu durumun insan yaşamını ortalama beş yıl kısaltacağını açıkladı.

Hava kirliliğinden dolayı her yıl dünyada 500 bin bebek ölüyor

Sağlık Etkileri Enstitüsü’nün Küresel Hava Durumu 2020 rapor verilerine göre, geçen yılki hava kirliliği dünya genelinde yarım milyon bebeğin ölümüne sebep oldu. Araştırma verilerine göre havada bulunan zehirli maddelere maruz kalmak henüz doğmamış bebekler için oldukça zararlı. Buna bağlı olarak erken doğum veya düşük yapma oranları da her geçen yıl arttı.

Araştırmada yer alan 500 bin bebeğin ölüm nedenlerinin ise özellikle yemek yapmak için kullanılan odun kömürü, hayvan gübresi gibi yakıtlarla doğrudan ilgili olduğu belirtildi.

Sağlık uzmanları, hava kirliliğin yaşlı ve kronik rahatsızlıkları olan bireyler üzerindeki etkilerinin olduğunu ancak doğmamış bebekler üzerinde de ölümcül zararları olabileceğini yeni keşfetmeye başladıklarını söyledi.

Sağlık Etkileri Enstitüsü’nden Katherine Walker, “Bu aşamada mekanizmanın tam olarak nasıl işlediğini bilmiyoruz ancak bebeğin büyümesini ve doğum kilosunu azaltan bir şeyler var” dedi.

Prematüre (erken doğum) bebeklerin enfeksiyon kapma veya zatürre olma ihtimallerinin daha yüksek olduğunu belirten uzmanlar, hava kirliliğinin sebep olduğu erken doğumlarda bebeklerin akciğerlerinin tam gelişmediğini söyledi.

Kaliforniya Üniversitesi epidemiyoloji profesörü Beate Ritz, Hindistan, Güneydoğu Asya ve Afrika’daki şehirlerde hava kirliliğinin Londra’yla kıyaslanabilir olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bu, modern şehirlerde (zengin dünyada) gördüğümüz hava kirliliği değil, 150 yıl önce Londra’da kömür yangınlarının olduğu diğer yerlerde gördüğümüz hava kirliliği. Politika yapıcılar için iç mekân hava kirliliği ön planda olmadı ancak olmalı.”

Hava kirliliğin çocukları sadece öldürmediğini aynı zamanda tüm organları üzerinde hasarlara yol açtığını belirten Ritz, “Hava kirliliğini azaltmak, hayatta kalanları da kurtaracaktır. Sadece hayatta kalmak yeterli değil. Organlar üzerindeki etkisi nedeniyle hava kirliliğini azaltmamız gerekiyor” dedi.

Bilim insanlarının son beş yılda hava kirliliğinin sebep olacağı durumlar hakkında uyarılarda bulunmalarına rağmen ülkeler, bu durumu düzeltmek için yeterince çaba harcamış değil. 2019 yılında dünya genelinde hava kirliliği nedeniyle 6,7 milyon ölüm gerçekleştiğini belirten uzmanlar, hava kirliliğinin şu anda dünyada dördüncü en yüksek ölüm nedeni olduğuna dikkat çekti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.