Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Macar Mimarların Gerçekleştirilmemiş Projeleri”, 5 Kasım’da Macar Kültür Merkezi’nde ziyaretçileriyle buluşacak

Macar Kültür Merkezi, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminden Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk dönemine, Türkiye’de Macar mimarların hayata geçmemiş projelerini sergiyle bir araya getiriyor. Macaristan ve Türkiye’den araştırmacıların işbirliğiyle hazırlanan sergi, 5 Kasım 2020 – 31 Ocak 2021 tarihleri arasında İstanbul’daki Macar Kültür Merkezi’nde ziyaretçileriyle buluşacak.

“Macarların Tasarımları Türkiye’de, Geç Osmanlı’dan Erken Cumhuriyet Türkiye’sine Macar Mimarların Gerçekleştirilmemiş Projeleri” başlıklı sergiye Macar Kültür Merkezi ev sahipliği yapıyor. Sergi, Osmanlı İmparatorluğu’nun 19. yüzyıldaki son döneminden 20. yüzyılın ilk yarısındaki Türkiye’ye, ülkenin mimarlık çevresinin geçirdiği değişime tanıklık ediyor. Macaristan ve Türkiye’den akademisyen ve araştırmacıların birlikte hayata geçirdiği sergi, başkent Ankara’nın inşası hakkında da ziyaretçileri düşünmeye sevk edecek. 

Sergi, daha önce bir arada bulunmamış ve hayata geçmemiş ünlü Macar mimarlar tarafından yapılan bina plan ve projelerini bir araya getiriyor.

Sergide, Gül Baba Türbesi Mirasını Koruma Vakfı’nın desteğiyle bu projeleri canlandırmak için hazırlanan bir video gösterilirken ziyaretçiler, anket sayesinde bir mimarlık jürisindeymiş gibi hayata geçmesini istedikleri yapıya oy verebilecek. Ayrıca Mimar Kemaleddin Bey, Sedad Hakkı Eldem, Zühtü Başar, Ekrem Hakkı Ayverdi gibi dönemin önemli Türk mimarlarının projeleri de sergide görülebiliyor.

Türkiye, Macaristan, İtalya ve Almanya’da yapılan arşiv taraması sonucu hazırlanan sergi, Budapeşte Teknik ve Ekonomi Üniversitesi Mimarlık Tarihi ve Tarihi Eserlerin Koruması Anabilim Dalı, İstanbul Macar Kültür Merkezi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Türk Mîmârîsi Araştırma Merkezi‘ni temsil eden; Dr. Gergő Máté Kovács, Dr. Gábor Fodor, Prof. Dr. Nur Urfalıoğlu, Yrd. Doç. Dr. Zafer Sağdıç, Mehmet Emin Yılmaz ve Dr. Péter Rabb gibi isimlerin katkısıyla oluştu.

Macar mimarlar ve sergilenen projeleri şöyle:

-1856 – Imre Henszlmann: Kırım Savaşı’nda vefat eden İngiliz askerlerini anmak üzere İstanbul’da kurulacak bir kilisenin proje yarışmasına teslim edilmiş olan tasarımı, Soli Deo Gloria takma ismiyle – Beyoğlu, İstanbul

-1937 – József Vágó: TBMM binası tasarım yarışması – Çankaya, Ankara

-1937 – Alfréd Bardon ve Károly Dávid: Karaköy’deki Uluslararası Liman Ziyaretçi Salonu proje yarışması için teslim edilmiş olan, ‘Yelken’ isimli proje – Karaköy, İstanbul

-1938 – Ferenc Hillinger: İstanbul Boğaziçi’nde bir konutun taslak krokisi – İstanbul

-1956 – LAKÓTERV (István Janáky, József Körner, Péter Molnár, Antal Vass ve István Zilahy): Kavala Oteli projesi – Fenerbahçe, İstanbul

-1957 – LAKÓTERV (István Janáky, György Jánossy, Olga Mináry, Lajos Zalaváry): İşhane (apartman ve ofis binası) – Ulus, Ankara

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.