Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi liderleri, Lefkoşa’nın güneyinde üçlü zirvede bir araya geliyor

Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arama faaliyetleri nedeniyle gelişen deniz yetki alanları tartışmasında Türkiye ile derin fikir anlaşmazlıkları içindeki üç devletin liderleri bugün (21 Ekim) bir araya geliyor. Üçlü zirveden Türkiye’ye yönelik bir mesajın çıkıp çıkmayacağı merak konusu.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi bugün (21 Ekim), bir araya geliyor. Zirve ile ilgili yapılan duyuruda, “komşu ülkelerle bölgesel işbirliğinin derinleştirilmesinin bir parçası olarak” sekizinci kez Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır zirvesinin Güney Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’da yapılacağı belirtildi.

Zirvede, Kıbrıs sorunu, Maraş sahilinin açılması, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ve Türkiye’nin son dönemde Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama faaliyetleri görüşülecek.

GKRY Hükümet Sözcüsü Vekili Panayiotis Sentonas salı (20 Ekim) günü yaptığı açıklamada üçlü zirvenin, Türkiye’nin, katılımcı ülkeleri ve daha geniş çapta bölgesel güvenliği etkileyen Doğu Akdeniz’deki “provokatif” faaliyetleri ile ilgili bir döneme denk geldiği için özel bir öneme sahip olduğunu söyledi. Sentonas ayrıca, üç ülkenin işbirliğinin ve ortak konum alabilmelerinin, bölgedeki barış ve istikrar açısından kritik öneme sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Zirvede, üçlü işbirliğinin sonuçları, Ortadoğu ve Libya’daki gelişmeler, enerji sahalarında işbirliği, göç, terörizme karşı mücadele ve koronavirüs salgını süreci de değerlendirilecek.

Zirvenin sonucunda GKRY, Yunanistan ve Mısır’ın ortak kararlarını açıklayan bir bildiri yayımlanacak.

Mısır lideri Sisi’nin Kıbrıs’a varması sonrasında güvenlik önlemleri artırıldı. Polis, Lefkoşa’da ve Larnaka’daki bazı yolları zirve sebebiyle kapatılabileceğini duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.