Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tayland’da hükümet karşıtı protestolar altıncı gününde: Protestoların haberini yapan kanala kapatma cezası

Eski Tayland Başbakanı Thaksin Shinawatra’yla bağlantıları olan Voice TV, Bangkok’ta altı gündür süren hükümet karşıtı protestoların haberini yaptığı için mahkeme kararıyla kapatılıyor. 

Taylandlı haber ajansı Voice TV’nin hissedarlarından biri de 2006 yılında askeri darbeyle görevden alınan ve sürgün edilen eski Başbakan Thaksin Shinawatra’nın ailesi. Voice TV, gençlerin öncülüğünde düzenlenen ve altı gündür süren hükümet karşıtı protestoları haberleştiren dört medya kuruluşundan biri. 

Son aylarda gençlerin önderliğindeki eylemler Tayland’a yayıldı. Protestoların hedefinde, yasayla korunan ve yakın zamana kadar dokunulmaz olarak kabul edilen kraliyet ailesi de bulunuyor. Gençler aynı zamanda, 2014’te darbeyle gelen Başbakan Prayuth Chan-ocha’nın istifasını da talep ediyor. 

Salı (20 Ekim) günü verilen kapatma kararının ardından Başbakan Prayut, “Basın özgürlüğü önemli ancak kimi durumlarda kaynaklar, yanlışları yayarak insanları kışkırtıyorlar” dedi.

Yetkililer, olağanüstü hale başvurup başkent Bangkok’ta dörtten fazla insanın bir araya gelmesini yasaklayıo, birçok aktivisti tutuklayarak protestoları dindirmeye çalıştı. Cuma (16 Ekim) günü şehirde toplu taşıma durduruldu ancak protestocular sokağa çıkmaya devam etti. Yetkilileri şaşırtmak amacıyla şehrin farklı bölgelerinde eylemler düzenlendi ve farklı şehirlerde yürüyüşler yapıldı.

Çevik kuvvetin biber gazı ve tazyikli su kullanması üzerine kimi protestocular, “İnsanlara zarar vermeyi bırakın” yazılı pankartlar taşıdı.

Suçlama: Bilişim suçu işleyen ve olağanüstü hal yasasını ihlal eden içerik üretmek ve yaymak

Voice TV’nin de aralarında olduğu bazı basın kuruluşları, “bilişim suçu işleyen ve olağanüstü hal yasasını ihlal eden” içerik üretmek ve yaymakla suçlanıyor.

Voice TV yöneticisi Makin Petplai, protestoların haberini yapmanın, ulusal güvenliği tehdit etmediğini savundu. Petplai, Voice TV sitesinde yaptığı açıklamada, “Voice TV 11 senedir demokrasiye, her görüşü aktarmaya, şeffaflığa ve gerçeği yansıtmaya önem vermiştir” dedi.

Mahkemenin kanalı kapatma kararı, Dijital Ekonomi ve Toplum Bakanı’nın Bilişim Suçları Kanunu kapsamında sosyal medyada yazılan 325 bin mesajı fişlediklerini açıklamasından bir gün sonra verildi. Bakanlığın açıklama yaptığı pazartesi (19 Ekim) günü, #ÖzgürBasınıKurtar, Tayland Twitter’ında TT olmuştu. 

Derleyen: Cemre Su Arvas

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.