Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Güney Kore’de grip aşısıyla bağlantılı olduğu düşünülen ölümlerin sayısı 32’ye yükseldi, Avrupa ikinci dalganın ortasında

Güney Kore’de grip aşısıyla bağlantılı olduğu düşünülen ölümlerin sayısı 32’ye yükseldi. Avrupa virüsün ikinci dalgasına sert bir giriş yaptı. İtalya’da mafya, salgından istifade edip borçlarını ödeyemeyen işyerlerine el koyuyor. Hindistan’daki festivalde, heykellere koronavirüs görüntüleri eklendi. Dünyadan koronavirüs ile ilgili öne çıkan haberleri Medyascope sizin için derledi.

Güney Kore’de grip aşısı paniği: Ölü sayısı 32’ye yükseldi

Güney Kore’de grip aşısıyla bağlantılı olduğu düşünülen ölümlerin sayısı 32’ye yükseldi.

Güney Kore Başbakanı Chung Sye-kyun, son bir haftada grip aşısıyla bağlantılı olduğu düşünülen ölümlerin artmasından dolayı vatandaşların endişe etmelerinin doğal olduğunu ancak ölümlerin sebebinin grip aşısı olmadığının düşünüldüğünü söyledi.

Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı (KDCA) Yöneticisi Jeong Eun-kyeong da “Ölümler arttı ancak ekibimiz, ölümler ile aşı arasında korelasyon olması ihtimalini düşük görüyor” dedi.

Ülkedeki yaklaşık 19 milyon kişiye grip aşısı yapmayı planlayan Güney Kore Sağlık Bakanlığı, son altı ölüm ile aşı arasında doğrudan bir bağlantı kurulamadığını ve bu yüzden de aşı kampanyasına devam edileceğini duyurdu.

Avrupa salgında ikinci dalganın ortasında

Polonya, ülkedeki en büyük stadyumu hastaneye çevirdi. Belçika ve Birleşik Krallık’ta virüse yakalananların sayısı bir haftada iki katına çıktı. Çekya’da virüse yakalanan sağlık çalışanları sayısı gittikçe artıyor.

İspanya’da 20 binin üzerine çıkan günlük vakaların ardından Sağlık Bakanı Salvador İlla, ikinci dalga için sıkı önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Hollanda, günlük yeni vaka sayısı rekorunu yaklaşık 9 bin yeni vaka ile kırdı. 

Fransa’da geçen hafta alınan sokağa çıkma yasaklarının kapsamı genişletildi. Karar, bir haftada toplam 178 bin 358 yeni vakanın ortaya çıkmasının ardından geldi.

Hırvatistan’da ise yeni vaka sayısı bir günde iki katına çıkarak 705 oldu. 

İtalya’da salgınla beraber mafya güçlendi

İtalya’da alınan önlemlerle beraber satış yapamayan ve iflasın eşiğine gelen dükkanlar, mafya tarafından hedef haline geliyor. Yüzde 500’e kadar çıkan faiz oranlarında borç veren mafya, borcunu ödeyemeyen işyerlerine el koyuyor.

ABD’de bazı şehirler maskeye geri dönüyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kuzey Dakota eyaletindeki Fargo ve Minot şehirlerinin belediye başkanları, pazartesi (19 Ekim) günü aldıkları kararla şehirlerde maske kullanımını zorunlu kıldı. Kuzey Dakota, ülkede son haftalarda nüfusuna oranla en fazla koronavirüs vakası görülen eyalet oldu. Kuzey Dakota Valisi Doug Burgum ise maske kullanımının teşvik edilmesi ancak zorunlu kılınmaması gerektiğini düşündüğünü açıkladı.

Hindistan’ın Durga Puja Festivali’nde koronavirüs esintileri

Hindistan’da her sonbahar yapılan Durga Puja Festivali’nde, Hint kültüründe yerleşmiş bir mit olarak bilinen tanrıça Durga’nın, ifrit (Arap-İslam mitolojisinde güçlü ve zararlı olduğu düşünülen şeytanlara verilen isim) Mahishasura’yı yenmesi kutlanıyor. Festivalde normalde Durga Puja’yı ölümsüzleştiren heykeller (pandal) sergileniyordu. Ancak bu seneki etkinlikte pandallarda koronavirüs simgeleri de kullanıldı. Kimi pandallarda ifritin kafası koronavirüs şeklini alırken diğerlerinde ifrit virüse benzeyen yeşil bir renkle resmedildi. İyinin kötüyü yenmesinin kutlandığı festivalde, bu senenin şeytanı koronavirüs oldu. 

Derleyen: Cemre Su Arvas

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.