Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya, eski CIA çalışanı Edward Snowden’a kalıcı oturum izni verdi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hükümetinin gözetim operasyonları hakkındaki belgeleri sızdırdıktan sonra 2013’te ABD’den kaçarak Rusya’ya sığınan Edward Snowden‘ın avukatı, Rusya’nın Snowden’e kalıcı oturma izni verdiğini açıkladı.

Eski Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) çalışanı Edward Snowden, ABD’nin gözetim programlarıyla ilgili ABD Ulusal Güvenlik Ajansı‘na (NSA) ait belgeleri sızdırdığı ortaya çıktıktan sonra ülkeden kaçarak Rusya’ya sığınmıştı. Rus haber ajansı TASS‘a konuşan Snowden’ın avukatı Anatoly Kucherena, Moskova’nın Snowden’a kalıcı oturma izni verdiğini söyledi. Avukatının aktardığına göre Snowden, şimdilik Rusya’dan vatandaşlık almayı düşünmüyor.

Edward Snowden

Snowden geçen yıl, ABD’de adil yargılanacağına dair söz verilirse ülkeye dönebileceğini belirtmişti. ABD Başkanı Donald Trump ise geçen ağustos Snowden için af çıkarabileceğini söylem,şti.

Edward Snowden kimdir?

Edward Snowden, 2013 yılında henüz 29 yaşındayken, Amerikan siyasi tarihindeki en önemli bilgi sızdırma operasyonlarından birini hayata geçirdi. NSA’in, ABD’li internet şirketlerinin topladığı tüm özel iletişim verilerine erişebildiğini ve yabancı ülke vatandaşlarına ait internet üzerinden yapılan tüm yazışmaların mahkeme izni olmaksızın bilgi toplamak için kullanılabildiğini ortaya çıkaran Snowden, ifşanın ortaya çıkmasından sonra ABD’den kaçarak 21 ülkeye iltica başvurusunda bulundu.

Snowden’ın başvurduğu ülkeler arasında Almanya, Hindistan, Avusturya, Finlandiya, İspanya, Norveç, Hollanda ve İtalya da vardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.