Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM’nin nükleer silahların tamamen yasaklanmasını hedefleyen anlaşması ocak ayında yürürlüğe giriyor

Birleşmiş Milletler’de (BM) 2017 yılından beri müzakere edilen Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması’nda önemli bir eşik aşıldı. Bütün nükleer silahların yok edilmesi ve sonsuza kadar yasaklanması hedeflenen anlaşmanın uluslararası alanda yürürlüğe girmesi için gereken 50 imza, Honduras’ın imzasıyla tamamlandı.

BM tarafından cumartesi (24 Ekim) günü yapılan açıklamada, Genel Sekreter Antonio Guterres’in “Bu 50. imza, nükleer silah kullanımının yıkıcı sonuçlarının farkına varılması için dünya genelinde yürütülen bir hareketin sonucudur” cümlesine yer verildi.

Anlaşma uluslararası hukukta geçerlilik kazansa dahi anlaşmayı imzalamayan ülkeler üzerinde bir yaptırımı olmayacak. Nükleer cephaneye sahip dokuz ülkeden -Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya, Çin, İngiltere, Fransa, Hindistan, Pakistan, Kuzey Kore, İsrail- hiçbiri anlaşmayı imzalamadı.

ABD’li yetkililer anlaşma için “Tehlikeli ve naif bir diplomatik çaba, hatta nükleer silahların kullanılması ihtimalini bile artırabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Anlaşma 50. imzanın tamamlanmasının ardından 90 gün sonra, 22 Ocak 2021’de uluslararası hukukta geçerli olacak. Anlaşmayı 84 ülke imzalamıştı fakat ulusal yasama mercilerinde anlaşmayı onaylaşmış ülke sayısı Honduras ile birlikte 50’ye ulaştı.

ABD ile nükleer alanda işbirliği anlaşması bulunan Türkiye, anlaşmayı imzalamayan ülkeler arasında yer alıyor.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.