Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Guardian: “Karşılıklı gerilimi sürdürmek Macron’un da Erdoğan’ın da işine geliyor”

Fransa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a yönelik cumartesi (24 Ekim) günü sarf ettiği sert sözlere, Ankara Büyükelçisi’ni istişarelerde bulunmak üzere geri çağırarak tepki verdi. Erdoğan’ın açıklamalarına Avrupa Birliği ve Yunanistan’dan da eleştiri geldi. Erdoğan’ın Macron’u hedef alan açıklamaları yeni değil. Macron da Ankara’yı epeydir hedef tahtasında tutuyor. İngiliz The Guardian gazetesine göre, bu sözlü atışmalar iç siyasetle ilgili nedenlerle her iki liderin de işine geliyor ve tam da bu yüzden tırmanarak devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cumartesi günü Kayseri’de genel başkanı olduğu AKP’nin 7. Olağan İl Kongresi’nde, Fransa’da başı kesilerek öldürülen öğretmen Samuel Paty cinayetinin ardından Cumhurbaşkanı Macron’un radikal İslam’a karşı yaklaşımına şu sözlerle tepki gösterdi: “Bu Macron denilen zatın Müslümanlarla derdi nedir? Macron’un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var. İnanç özgürlüğünden anlamayan ve kendi ülkesinde yaşayan milyonlarca farklı inanç mensubu insanlara bu şekilde davranan bir devlet başkanına başka ne denilebilir. Öncelikle bir akli noktada kontrol.”

Fransa Ankara Büyükelçisi’ni geri çekti

Erdoğan’ın bu sözleri üzerine Fransa, Ankara Büyükelçisi Herve Magro’yu istişarelerde bulunmak üzere geri çağırarak tepki verdi. Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada da “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri kabul edilemez. Abartı ve kabalık bir yöntem değildir. Erdoğan’dan politikasını değiştirmesini istiyoruz çünkü bu her açıdan tehlikeli. Gereksiz polemiklere girmiyoruz ve hakaretleri kabul etmiyoruz” denildi.

Borrel ve Miçotakis: “Erdoğan’ın sözleri kabul edilemez”

Erdoğan’ın açıklamasını Avrupa Birliği Güvenlik Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de “kabul edilemez” olarak niteledi. Borrell Twitter’dan yaptığı açıklamada Türkiye’yi, “bu tehlikeli gerginliği tırmandırma döngüsünü kırmaya” çağırdı ve aksi takdirde Türkiye’nin tecritle yüzleşeceği uyarısında bulundu.

Borrell’i Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis izledi. Miçotakis, “Erdoğan’ın Macron’a hakaretleri ve Fransa’yı hedef alan nefret dili kabul edilemez. Macron ve Fransız halkı ile tam destek ve dayanışma içindeyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise pazar (25 Ekim) günü de -bu kez partisinin Malatya 7. Olağan İl Kongresi’nde- Macron’a yüklenmeyi sürdürdü: “Şu an Fransa’nın başındaki zat şaşırmış, yatıp kalkıp Erdoğan’la uğraşıyor. Sen önce kendine bak. Bu bir vaka. Hakikaten kontrolden geçmesi lazım.

Guardian: “Erdoğan ve Macron iç siyasete oynuyor”

Doğu Akdeniz, Libya ve Suriye konularında uzunca süredir devam eden ihtilaflar nedeniyle Fransa ile Türkiye’nin arasının epeydir kötü olduğunu hatırlatan İngiliz The Guardian gazetesine göre, Erdoğan-Macron gerginliği iki liderin de iç politikada işine geliyor ve bu nedenle bile isteye tırmandırılıyor.

Gazetenin diplomasi editörü Patrick Wintour’un kaleme aldığı makalede şu ifadeler yer alıyor:

Ankara’yı özellikle öfkelendiren, Macron’un Fransa’nın laik değerlerini radikal İslam’a karşı korumak için bir kampanya başlatması. Sınıfında Muhammed Peygamber’in karikatürünü gösteren bir öğretmenin öldürülmesi bu tartışmayı yeniden canlandırdı.

Her iki cumhurbaşkanın da tartışmayı sürdürmek için iç siyasi nedenleri var. Macron’un en az sağdaki muhalifleri kadar İslami aşırılığa meydan okuyabileceğini göstermesi gerekiyor.

Erdoğan da ülkesinde kamuoyu baskısı altında ve giderek kendisini İslam dünyasında Sünni hareketin lideri olarak sunmaya çalışıyor.”

Erdoğan, eleştirdiği Macron’a Fransa’da 2022’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini de hatırlatmış, “Seçimlerde akıbetini göreceğiz. Fransa’ya bir şey kazandıramadı ki kendisine bir şey kazandırsın” demişti.

Le Pen: “AB Türkiye ile suç ortaklığı yapıyor”

Erdoğan’ın Fransa’ya yönelik tutumu, Macron’un 2022 yarışında muhtemel en güçlü rakibi aşırı sağcı Marine Le Pen’in de gündemindeydi. Le Pen Twitter hesabından paylaştığı mesajda da Erdoğan’ın bir öğretmenin öldürülmesinde başsağlığı dilemek yerine Macron’a hakaret etmeyi seçtiğini ileri sürerek, büyükelçinin geri çağrılmasının kaçınılmaz olduğu yorumunu yaptı. Le Pen, pazar günü katıldığı televizyon programında da “Avrupa Birliği neden Türkiye ile suç ortaklığı yapıyor? Neden milyonlarca euro para veriyor bu ülkeye?” diye sordu ve AB’den Türkiye’nin cezalandırılmasını istedi.

Le Pen, Macron’un radikal İslamcılarla mücadele için aldığı önlemleri yeterli bulmayarak, Fransa’nın teröristlerden korunmak için Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin bazı maddelerini reddetmesi gerektiğini, başörtüsünün de yasaklanması gerektiğini savundu.

Macron: “Asla boyun eğmeyeceğiz.”

Erdoğan’ın açıklamalarına doğrudan karşılık vermemeyi tercih eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün gece Twitter’dan hem Le Pen’e hem de Erdoğan’a dolaylı yanıt olarak yanıt verdi. Fransızca’nın yanı sıra, İngilizce ve Arapça paylaşımlarda bulunan Macron “Asla boyun eğmeyeceğiz. Barış ruhu içinde tüm farklılıklara saygı duyacağız. Nefret dilini kabul etmeyeceğiz ve asla teslim olmayacağız. Nefret söylemini kabul etmeyiz ama rasyonel tartışmaların yapılmasını savunacağız. Her zaman insan onurunun ve evrensel değerlerin yanında olacağız” diye yazdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.