Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kolombiya hükümeti, solcu gerilla örgütü ELN’nin üst düzey komutanlarından Uriel’in öldürüldüğünü açıkladı

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, ülkede uzun yıllardır aktif olan Marksist gerilla örgütü ELN’nin (Ulusal Kurtuluş Ordusu) üst düzey komutanlarından “Uriel” lakaplı Andres Felipe Vanegas Londono’nun Kolombiya ordusu tarafından öldürüldüğünü açıkladı. 

“Uriel” lakaplı Andres Felipe Vanegas Londono

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, pazar (25 Ekim) günü Quibdo şehrinde yaptığı videolu bir açıklamada ordu, polis, deniz ve hava kuvvetlerinin ELN üyelerine yönelik yürüttüğü ortak operasyonlarda örgütün üst düzey komutanlarından “Uriel” lakaplı Andres Felipe Vanegas Londono’nun öldürüldüğünü duyurdu. Duque konuşmasında, “Bugün Kolombiya’nın en tehlikeli suçlularından birinin öldüğünü öğrenmiş bulunuyoruz” dedi.

Duque Uriel’in, aktivistlerin, askerlerin ve polislerin ölümünden sorumlu olduğu gibi reşit olmayan çocukların kaçırılması ve asker olarak kullanılmasından da sorumlu olduğunu belirtti. Uriel, 2019 yılında ülkenin başkenti Bogota’daki bir polis okuluna düzenlenen ve 22 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının planlayıcısı olmakla da suçlanıyordu.

1964’te Kolombiya’daki solcu rahipler tarafından kurulan ve 2020 yılı itibarıyla yaklaşık iki bin aktif savaşçısı olduğu tahmin edilen ELN, ülkenin en büyük gerilla örgütü olarak bilinen Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin (FARC) 2016 yılında hükümetle barış anlaşması imzalayarak silah bırakma kararı almasıyla son yıllarda daha çok ön plana çıkmaya başlamıştı.

ELN’nin 2019 yılında polis okuluna düzenlediği saldırı sonrası Kolombiya hükümeti, örgüt ile olan barış görüşmelerinin sonlandırıldığını açıklamıştı. Örgüt, son olarak temmuz ayında koronavirüs salgını nedeniyle ateşkes anlaşması imzalayı önermiş ancak Bogota hükümeti bu teklifi reddetmişti.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.