Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, Tayvan’a 2.37 milyar dolarlık kıyı savunma sistemi satılmasını onayladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) önceki gün (26 Ekim) Tayvan’a 2 milyar 400 milyon dolarlık 100 adet Harpoon Kıyı Savunma Sistemi satışının onaylandığını duyurdu. 

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Tayvan’a 2 milyar 400 milyon dolar değerindeki Harpoon Kıyı Savunma Sistemi ile ilgili mühimmat ve ekipman satışına onay verildiği belirtildi. Açıklamada ayrıca, savunma sisteminin “Tayvan’nın kıyı güvenliğinin artırılmasına yardımcı olacağı ve bölgede siyasi istikrar, askeri denge ve ilerlemenin korunmasına yardımcı olacağı” vurgulandı.  

Harpoon Kıyı Savunma Sistemi, maksimum 75 mil (125 kilometre) menzile sahip 400 füzeden oluşan 100 Zıpkın Kıyı Savunma Sistemi’ni (HCDS) içeriyor. Boeing tarafından üretilen füzeler, sabit platformlara konumlandırılabiliyor veya kamyonlara monte edilebiliyor.

ABD yönetiminin, Çin’e uygulanan diplomatik ve ekonomik baskıyı artırmak için, Tayvan’a silah satışı yapılmasını onayladığı belirtiliyor.

Çin hükümeti ise ABD’nin Tayvan’a silah satışına yanıt olarak, ABD’ye ait Lockheed Martin, Boeing, ve Raytheon savunma şirketlerine yaptırım uygulama kararı aldı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, yaptırımların “ulusal çıkarları korumayı” amaçladığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta da Tayvan’a 1.8 milyar dolar değerinde F-16 uçaklarında kullanılan füze ve HIMARS roket sistemlerinin satışına onay vermişti.

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.