Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD ve Avrupa’da vakalar artıyor, antikor tedavisi ağır hastalarda işe yaramıyor, hava kirliliği koronavirüsü daha ölümcül hale getiriyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa’nın birçok yerinde rekor sayıda koronavirüs vakası görülmeye devam ediyor. Salı günü yayımlanan bir çalışmaya göre koronavirüse bağlı bütün ölümlerin yüzde 15’inden hava kirliliği sorumlu. ABD’li ilaç şirketi Eli Lilly, ağır vakalarda antikor tedavilerinin işe yaramadığını açıkladı. Avustralya’da koronavirüs salgınının merkezi olan Victoria eyaletinde iki gündür hiçbir vaka görülmediği açıklandı.

ABD ve Avrupa’da vakalar artıyor

ABD, Rusya ve Fransa başta olmak üzere kuzey yarımkürede yer alan birçok ülkede koronavirüs vakaları korkutucu şekilde artıyor. Çok sayıda ülke rekor sayıda günlük ve haftalık vaka sayısı açıklarken hükümetler yeniden sokağa çıkma yasakları ilan etmeye hazırlanıyor.

ABD’de salgının kontrol altına alınamadığı netleşirken bir yandan da yaşanan politik gerilimler sebebiyle borsalarda ciddi bir düşüş yaşandı.

Aşı çalışmaları kamuoyunda umut yaratsa da İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, aşıların önümüzdeki yıla kadar yaygın olarak uygulanmaya hazır olmayacağını söyledi ve “Henüz o aşamada değiliz” dedi.

Fransa bugün 50 bin yeni vaka açıkladı, Avrupa kıtasında koronavirüse bağlı toplam can kaybı sayısı 250 bini geçti.


Hava kirliliği koronavirüsü daha ölümcül hale getiriyor

Kardiyovasküler Araştırma Dergisi’nde (Journal of Cardiovascular Research) yer alan bir araştırmaya göre hava kirliliği, küresel koronavirüs ölümlerinin yüzde 15’inden sorumlu. Hava kirliliği verileri, uydu görüntüleri ve sağlık verilerinden faydalanarak yapılan araştırmaya göre, akciğerleri hedef alan yeni tip koronavirüsün etkileri hava kirliliği ile artarak hastalığın seyrini daha riskli bir hale getiriyor.

Araştırmayı yürüten bilim insanları, hava kirliliğinin çok büyük bir problem olduğu Doğu Asya’da koronavirüs ölümlerinin yüzde 27’sinin hava kirliliğinden kaynaklandığını belirtti. Bu oran Avrupa’da yüzde 19, Kuzey Amerika’da ise yüzde 17 olarak açıklandı. 

Araştırmacılar, “salgının bir aşı sayesinde sağlanacak sürü bağışıklğı ile bitebileceğini ancak iklim değişikliği ve hava kirliliğinin aşısı olmadığını” da hatırlattı.

İlaç Şirketi Eli Lilly, antikor tedavisinin ağır hastalarda etkili olmadığını açıkladı

ABD merkezli ilaç şirketi Eli Lilly‘den, pazartesi (26 Ekim) günü yapılan açıklamada antikor tedavisinin, ağır hastalık geçiren ve hastanede yatan kişilerde etkili olmadığı belirtildi.

Şirket, antikor tedavisi araştırmalarının hastalığı ağır olmayan kişilerde devam edeceğini ve tedaviden iyi bir sonuç almayı beklediklerini söyledi. Benzer antikor tedavi araştırmaları da erken safhada uygulanacak tedavinin etkili olabileceğini gösteriyor.

Sağlık çalışanları ve özellikle hemşireler büyük risk altında

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri‘nin (CDC) yaptığı bir araştırmaya göre sağlık çalışanlarının, en başta da hemşirelerin, koronavirüse yakalanma riski çok yüksek. Hastanede tedavi gören koronavirüs hastaları hakkındaki veriler baz alınarak yapılan araştırmalar, mart ile mayıs ayları arasında hastaneye yatırılan hastaların yüzde 6’sının sağlık çalışanları olduğunu gösterdi. Bu kişilerin de yüzde 27’sini hemşireler oluşturuyor. 

ABD’de salgının ilk günlerinden itibaren sağlık çalışanları koruyucu ekipman eksikliğinden şikayetçiydi. Hemşireler Sendikası Yönetici Yardımcısı Michelle Mahon, bulguların sürpriz olmadığını söyleyerek “Daha çok test yapılmasına ihtiyacımız var” dedi.

Kansas’ta maskenin zorunlu olduğu bölgelerde vaka sayısı yüzde 50 daha az

ABD’nin Kansas Üniversitesi‘nde yapılan bir araştırma, maske takmayı zorunlu tutan eyaletlerde, maske takmanın zorunlu olmadığı eyaletlere göre yüzde 50 daha az vaka görüldüğünü gösterdi.

Araştırmacılar bu durumun ülke geneline de uyarlanabileceğini belirtti.
Maske yasağını uygulayan beldelerde koronavirüs vaka oranı 100 binde 7’yken, maske takmanın zorunlu olmadığı beldelerde bu sayı ortalama 100 binde 14.

Avustralya’nın Victoria eyaletinde sıfır vaka

Avustralya’da salgının merkezi olan Victoria eyaletinde yedi ay aradan sonra ilk defa sıfır vaka bildirildi. Üç aydır sıkı bir karantina uygulanan eyalette, restoran ve barlar çarşamba (28 Ekim) günü yeniden açılacak. Eyaletin yöneticisi Daniel Andrews, halka dikkatli olmaya devam etmeleri gerektiğini hatırlattı ve “Bu eyaletin sakinleri olarak değerli ama kırılgan bir başarıya imza attık” diye konuştu.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.