Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mardin’deki 1500 yıllık Süryani kilisesi beş yılda satılamadı, kilisenin fiyatı 5 milyon lira düşürüldü

Mardin’de, kilise olarak tescillenen ancak tapuda ev olarak görünen ve beş yıl önce sahibi tarafından internette satışa çıkarılan 1500 yıllık Süryani Mor Yuhanna Kilisesi alıcı bulamadı. Kilisenin fiyatı beş yıl sonra 5 milyon 250 bin lira düşürüldü.

Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz, kilisenin sahibi olan kişinin kiliseyi satmak için kendilerinden 1 milyon Türk Lirası istediğini, vakıf olarak bu parayı karşılayamadıkları için kiliseyi alamadıklarını söyledi.

Mardin merkezde bulunan ve bir kısmı depo, bir kısmı da marangozhane olarak kullanılan Süryani Mor Yuhanna Kilisesi, beş yıl önce 12 milyon 500 bin liraya satışa çıkarılmıştı. Alıcı bulamayan kilise, beş yıl sonra fiyatı yaklaşık 5 milyon lira düşürülerek 7 milyon 250 bin liraya yeniden satışta.

Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından kilise olarak tescillenen yapı, tapuda ise ev olarak görünüyor.

“10 yıllık geliri teklif ettik ama yapı sahibi kabul etmedi”

Mardin’deki Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz, kilisenin tapusunun bir vatandaş adına olduğunu, tapu sahibinin miras paylaşımı yaparken burayı oğluna verdiğini belirterek şunları söyledi: “Tescilli bir yapıdır. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kilise olarak tescil etmiş ancak tapuda ev olarak görünüyor. Tapu sahibi dört-beş ay önce gelip bizimle görüştü ve bizden 1 milyon lira istedi. Biz de vakfımızın bu kadar parası olmadığını söyledik. Tapu sahibine yapının restore edilerek Mardin turizmine kazandırılması için tapuyu vakfımıza devretmesini, bunun karşılığında kilisenin 10 yıllık gelirini kendisine vermeyi teklif ettik. Ancak teklifimizi kabul etmedi ve yeniden satış için internete ilan vermiş. Biz dini mekan olan yapıyı Mardin turizmine kazandırmak istedik ama yapının tapusu kendisinde olduğu için anlaşamadık.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.