Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pompeo ve Esper ziyareti sonrası: ABD ve Hindistan uydu verilerini paylaşacak

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı Mark Esper, Hindistan’a ziyarette bulundu. Ziyaret sonrası iki ülke, uydu verilerinin paylaşılması konusunda anlaşma imzaladı. 

Temel Değişim ve İşbirliği Anlaşması ile ABD, çok gizli uydu ve sensör verileri alışverişini yapabilecek, Hindistan’ın ise füzeler ve insansız hava araçları gibi silahları daha etkin kullanmasını sağlayacak olan deniz ve havacılık alanındaki topografik verilere erişmesine izin verilecek.

Pompeo, “Bugün bizimki gibi iki büyük demokrasinin yakınlaşması için yeni bir fırsat” dedi. Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyan Jaishankar ve Savunma Bakanı Rajnath Singh ile bir araya gelen Pompeo ve Esper, iki ülke için de endişelendikleri konuları şöyle açıkladı:

“Vuhan’da ortaya çıkan salgınla ilgili işbirliğimiz, Çin Komünist Partisi’nin güvenlik ve özgürlüğe yönelik tehditleri ile yüzleşmek, bölge genelinde barış ve istikrarı sağlamak.”

Hindistan ile daha güçlü bağlar kurmak istediklerini söyleyen Esper, Hindistan’ın ABD’nin F-18’lerini satın alması konusunda ısrarcı. Hindistan ise silahlanma konusunda yerli üretimi güçlendirmek istiyor. 

İki ülkenin de Çin ile olan ilişkileri son yıllarda gergin. ABD, Çin ile ticaret savaşları içindeyken Hindistan ise haziran ayında baş gösteren sınırların kapatılması konusunda Çin ile gerginlik yaşıyor. İki ülke arasında sınırda çıkan çatışmalarda en az 20 Hint askeri hayatını kaybetmiş, Çin ise kayıplar konusunda ayrıntı vermemişti. İki ülke de yaşanan çatışmalardan sonra sınıra binlerce asker yollamıştı.

Hindistan’daki görüşmelerden sonra Pompeo, Sri Lanka, Maldivler ve Endonezya’ya gidecek. Çin’in büyük yatırımlar yaptığı Sri Lanka ve Maldivler’deki nüfuzu, ABD ve Hindistan’ı endişelendiriyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.