Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de başkanlık seçimlerine altı gün kaldı: Şimdiden 70 milyon seçmen oy kullandı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 2020 başkanlık seçimlerine altı gün kaldı. Seçim merkezlerinde ve posta yoluyla oy kullanılan seçimde, başkan adayları mitingler düzenlemeye devam ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump‘ın eşi Melania Trump, koronavirüse yakalandıktan bir ay sonra ve seçimlere bir hafta kala tekrar seçim kampanyalarına katıldı. Kadın seçmenlere hitap ettiği bir etkinlikte konuşan Melania Trump, “Ailemize koronavirüs teşhisi konulduğunda bize verdiğiniz tüm sevgi için çok teşekkür ederim. Sağlıklı yaşam ve ülkemizde var olan bazı tedavi seçenekleri sayesinde artık çok daha iyi hissediyoruz” dedi.

Wallet Wallace’ı öldüren polisleri protesto eden gösteriler ikinci gününde

Siyah ABD vatandaşı George Floyd’un mayıs ayında polis tarafından öldürülmesinin ardından gündeme oturan siyahlara yönelik polis şiddeti, seçimlere günler kala can almaya devam ediyor. 27 Ekim’de polis tarafından öldürülen siyah Walter Wallace’ın (27) ardından, yüzlerce insan Philadelphia sokaklarında protesto düzenledi.

Polis, Wallace’ı polis ihtarına uymayarak elindeki bıçağı bırakmadığı için vurduğunu açıkladı. Wallace’ın ailesi ise oğullarının akıl sağlığı sorunu olduğunu ve polislerin bunu bilmesine rağmen ona ateş ettiklerini söyledi.

Walter Wallace’ı ihtarlarına uymadığı ve elindeki bıçağı bırakmadığı için vurduklarını dile getiren polisler, öfkeli kalabalık tarafından protesto edildi. (Foto: Jessica Griffin/AP)

“Koronavirüsü kıskanıyor”

Demokratlar’ın başkan adayı Joe Biden’ın seçim kampanyasına eski Başkan Barack Obama da katıldı. Obama, Florida’da yaptığı konuşmada Trump’ı “koronavirüsü kıskanmakla” suçladı. Koronavirüs medyada çok fazla yer edindiği için Trump’ın bu salgını kıskandığını söyleyen Obama, “İnsanlar koronavirüse çok fazla odaklanmışmış. Bunu kampanyalarından birinde söyledi, ‘Koronavirüs, koronavirüs, koronavirüs’ diye sızlanıyor. Koronavirüsün medyayı kapsamasını kıskanıyor” dedi. 

“Dünya, Trump’ın yalanlarından bıktı”

Seçimlere altı gün kalmışken Trump’ın seçim kampanyası için açılan internet sitelerinden birine siber saldırı düzenlendi. Sitenin ana yüzünde dünyanın Trump tarafından dolaşıma sokulan yalanlardan bıktığı için ele geçirildiğine dair kısa bir uyarı metni vardı. Site daha sonra kurtarılarak eski haline döndürüldü.

70 milyon seçmen oy kullandı bile

Öte yandan Demokratlar, posta yoluyla kullanılan oyların sayılması için az zaman kalması nedeniyle seçmenlerini seçim merkezlerinde oy kullanmaları için uyardı. ABD’de 70 milyon seçmen şimdiden oy kullanmış durumda.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.