Camiye dönüştürülen Kariye Müzesi’nde fresk ve mozaiklerin üzeri kapatıldı: “Restorasyon çalışmaları, yapının karakterini ve sanatsal değerini öldürecek vasıfsızlıkta”

Bizans döneminden kalma Kariye Müzesi’nin camiye çevrilmesinin ardından tarihi yapıda restorasyon çalışmaları başladı. Restorasyonda Kariye’de duvarları süsleyen fresk ve mozaiklerin üzeri kapatıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Kariye fresk ve mozaiklerinin kapatılması ne yazık ki yapının karakterini ve sanatsal değerini öldürecek vasıfsızlıkta” diyerek restorasyon çalışmasına tepki gösterdi.

İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Bizans döneminden kalma Kariye’deki fresk ve mozaiklerin üzeri kapatıldı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat sosyal medya hesabından, Kariye’deki restorasyon çalışmalarına tepki gösterdi.

Kariye’deki fresk ve mozaiklerin üzerinin kapatılmasının, bu eserlerin sanatsal değerini öldürdüğünü söyleyen Polat, ”Dünya sanat tarihinin başyapıtlarından Kariye fresk ve mozaiklerinin kapatılması ne yazık ki yapının karakterini ve sanatsal değerini öldürecek vasıfsızlıkta. Solda eski hali, sağda yeni hali” dedi.

Kariye Müzesi’nin yönetimi 21 Ağustos’ta Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmiş ve cami olarak ibadete açılmasına karar verilmişti. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş dün (27 Ekim), Kariye Camii’nin, 30 Ekim’de cuma namazı ile ibadete açılacağını duyurdu. Erbaş, “Diyanet İşleri Başkanlığımıza devredilerek yeniden ibadete açılmasına karar verilen Kariye Camii inşallah 30 Ekim’de cuma namazı ile birlikte yeniden cemaatine kavuşacak. Cenab-ı Hak minarelerinden ezan seslerini eksik etmesin. Milletimize ve tüm İslam alemine hayırlı olsun” dedi.

Ne olmuştu?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onay verdiği kararname ile Kariye Müzesi, 21 Ağustos’ta Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmiş ve camiye dönüştürülmüştü. Yapımının tamamlandığı 6. yüzyıldan bugüne kadar kilise, cami ve müze olarak kullanılan yapının içindeki mozaik ve freskler, 14. yüzyılın en güzel örnekleri olarak gösteriliyor. Kariye’nin iç ve dış süslemelerinde toplam 21 adet fresk, 52 adet de mozaik bulunuyor. Hıristiyanlar için, Kariye’deki fresk ve mozaiklerin bu kadar önemli olmasının nedeni, Bizans resim sanatının son dönemine ait en güzel örnekleri barındırması.

Derleyen: Sema Kızılarslan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.