Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Küresel ısınmayı hızlandırabilir: Kuzey Buz Denizi’nde donmuş halde bulunan metan gazı, çözülerek atmosfere karışmaya başladı

Kuzey Buz Denizi’ndeki, “karbon döngüsünün uyuyan devi” olarak bilinen donuk metan birikintileri, Sibirya’nın doğu kıyısında havaya salınmaya başladı.

The Guardian’ın haberine göre, Rusya yakınlarındaki Laptev Denizi’nde, 350 metre derinlikte sera gazı tespit edildi. Araştırmacılara göre salınan sera gazı, küresel ısınmanın hızlandığına dair doğanın verdiği bir uyarı niteliğinde. 

Metan gazı, 20 yıllık bir süreçte karbondioksitin 80 katı ısıtma etkisine sahip. Kuzey Kutbu ise metan gazı gibi birçok sera gazını, donuk bir halde bünyesinde barındırıyor. Kuzey Kutbu’nda birikmiş sera gazlarının salınması, küresel ısınmanın boyutları ciddi şekilde artırabilir.

Bölgede görev alan araştırmacılar, gazların çoğunun suyun altında salındığını ancak atmosfere salınan, yüzeydeki metan gazı seviyesinin normalde olması gerekenin dört ila sekiz katı olduğunu ekliyor. 

Kuzey Kutbu’ndaki gaz salınımının en muhtemel sebebi ise Atlas Okyanusu’ndan Kuzey Buz Denizi’ne gelen sıcak akıntı. Akıntının sebebi ise doğa tahribatı.

Kuzey Kutbu’ndaki sıcaklık, dünyanın geri kalanından iki kat daha hızlı artıyor. Sibirya’da ortalama sıcaklık, 2020 yılının ocak ayından haziran ayına kadar beş derece arttı. Bu artışın en büyük sebebi ise insan kaynaklı sera gazı emilimi. Geçen kış buzlar, hiç olmadığı kadar erken erimişti. Bu yıl ise deniz henüz donmaya başlamadı. Bu, Kuzey Buz Denizi tarihindeki bilinen en geç buzlanma başlangıcı olacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.