Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mecidiyeköy-Mahmutbey metrosuna bindik: Yolculuk toplam 26 dakika sürüyor, İstanbullular memnun

Mecidiyeköy-Mahmutbey metrosu seferlerine bugün itibariyle başladı. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, açılışı canlı bağlantıyla yaptı. Medyascope olarak 18 kilometre uzunluğundaki, 15 istasyonu bulunan hatta yolculuk yaptık, zaman tuttuk ve İstanbullular’a metroyu nasıl bulduklarını sorduk. 

Mahmutbey-Mecidiyeköy metro hattı altı ilçeden geçiyor ve metronun bir gün içerisinde 400 bin yolcuya hizmet vermesi bekleniyor. Metro ayrıca 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle 10 gün boyunca ücretsiz. Medyascope olarak Mecidiyeköy durağından metroya atladık, en son durak olan Mahmutbey’de indik. 15 durak arası 26 dakika 34 saniye sürerken, İstanbullular’a metroyu nasıl bulduklarını sorduk. 

Kamera-Kurgu: Hazar Dost

Metrodaki seferler bugün saat 12:00’de başlatılırken, Tekstilkent’teki kumanda merkezinde düzenlenen törene Metro İstanbul A.Ş. Genel Müdürü Özgür Soy, İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu ve Başkan Danışmanı Ertan Yiğit katıldı. 

Hat, günde 352 sefer yaparak 400 bin yolcu taşıyacak. Birçok noktada diğer toplu ulaşım araçlarıyla entegre olan hat, tek yönde saatte 70 bin İstanbullu’ya hizmet verebilecek. Toplam 80 trenle hizmet verecek hat, tek seferde 2 bin 160 yolcu taşıma kapasitesi ile dünyada birinci sırada yer alıyor.

İstanbul’un ikinci, Avrupa Yakası’nın ilk sürücüsüz metrosu olan Mecidiyeköy Mahmutbey Metrosu’nda, her istasyonda bir amir, her araçta ise sürücüsüz metro acil müdahale personelleri hazır bulunacak. İstanbul’un en yoğun nüfusunu barındıran Gaziosmanpaşa, Sultangazi, Esenler, Bağcılar, Kâğıthane ve Şişli ilçelerden geçen hat, bu bölgelerden geçen dikey hatların beslenmesiyle 3 milyonluk bir nüfusun diğer bölgelere erişimini kolaylaştıracak. İBB, hattın tasarım sürecinde bir ilki hayata geçirerek, engelli vatandaşlarla test sürüşü yaptı.

Diğer hatlarla entegre

Birçok metro ve metrobüs ile entegre olan metronun Kabataş ayağı açılınca, deniz yoluyla da bütünleşmesi sağlanacak. M7 Mecidiyeköy – Mahmutbey hattı, Mecidiyeköy istasyonunda Yenikapı-Hacıosman metrosu ve metrobüsle;  Karadeniz Mahallesi istasyonunda Topkapı-Mescidi Selam tramvayıyla; Mahmutbey istasyonunda ise Kirazlı-Olimpiyat-Başakşehir metrosuyla entegre olacak. Eminönü-Alibeyköy tramvay hattı tamamlandığında, Alibeyköy istasyonundan bu hatta aktarma yapmak mümkün olacak. Ayrıca İstanbul Havalimanı’na giden metro hattı tamamlandığında Kağıthane istasyonundan aktarma yaparak havalimanına ulaşılabilecek. Mecidiyeköy – Mahmutbey metrosunun açılmasıyla birlikte, İstanbul’daki metro hattı uzunluğu 172,25 kilometreye; toplu taşımadaki raylı sistem kullanım oranı ise yüzde 17,8’den yüzde 22,3’e yükselecek

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.