Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tayland’da protesto düzenlenen caddelere toplu taşıma durduruldu, protestocuların yardımına motosiklet taksiler koştu

Tayland’da, Kral Maha Vajiralongkorn ve darbeci eski Genelkurmay Başkanı ve Başbakan Prayuth Chan-ocha’ya karşı devam eden demokrasi yanlısı gösteriler devam ederken, başkent Bangkok’ta göstericilerin toplandığı bazı caddelere ulaşımı sağlayan toplu taşıma seferleri kaldırıldı. Protestocuların yardımına motosiklet taksi sürücüleri koştu.

Uzakdoğu ülkesi Tayland’da, Kral Maha Vajiralongkorn ve 2014’te düzenlediği askeri darbeyle yönetimi ele geçiren eski Genelkurmay Başkanı ve mevcut Başbakan Prayuth Chan-ocha’ya karşı düzenlenen demokrasi yanlısı protestolar devam ediyor. Koronavirüs salgınının ülkedeki etkisini kaybetmeye başlamasıyla temmuz ayında protestolar yeniden alevlendi. Chan-ocha hükümeti, ekim ayının ortasında başkent Bangkok’taki göstericilerin toplandığı bazı büyük caddelere ulaşımı sağlayan toplu taşıma seferlerini kaldırdı. Caddelere ulaşmaya çalışan protestoculara yeni bir destek geldi: Turuncu yelekleriyle Bangkok’ta simgeleşen motosiklet taksi şoförleri.

Tayland’da çoğunluğunu gençlerin ve üniversite öğrencilerinin oluşturduğu demokrasi yanlısı protestocuları destekleyen motosiklet taksi şoförleri AFP’ye verdikleri demeçlerde, Başbakan Prayut Chan-ocha’nın istifasını talep ettiklerini ve toplanma hakları engellenmeye çalışılan protestocuların yanında olduklarını ifade etti.

41 yaşındaki Bangkoklu motosiklet taksi sürücüsü Supatr Manapornsiri, “Bu çocukları destekliyorum ve onları protestolara ulaştırabilmek için zaman zaman taksi ücretlerini düşük tutuyorum” diye konuşurken, 44 yaşındaki başka bir sürücü Pakin Kamhamauk, protestolara katılmak için motosikletine binen gençlerden zaman zaman para almadığını söyledi.

Ülkedeki protestolar, 2019 yılında düzenlenen seçimlerde usulsüzlük yaptığı öne sürülen Başbakan Prayuth’un istifa etmesi ve monarşiye karşı demokratik bir anayasa oluşturulması talebiyle 2019 yılının aralık ayında başlamıştı. Mart ayında tüm dünyayı etkisi altına koronavirüs salgınıyla protestoların durmasının ardından, vaka sayıları temmuz ayında azaldı ve protestocular tekrar sokaklara çıkmaya başladı. Protestocular, Avrupa’da yaşayan ve ülkesini oldukça az ziyaret eden Kral Vajiralongkorn ve Başbakan Prayuth’un görevlerini bırakmasını talep ediyor.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.