Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Anayasa Mahkemesi, “SEGBİS karşısında kekeliyorum, titriyorum” diyen ancak duruşmada hazır bulunma talebi reddedilen başvurucunun adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde yargılandığı davada altı yıl üç ay hapis cezası alan ancak duruşmalarda mahkeme huzuruna çıkarılması talepleri dikkate alınmayan Ferhat Çatuk’un davasında hak ihlali kararı verdi. Çatuk’un, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) karşısında kekelediğini, titreyip heyecanlandığı için kendini ifade edemediğini belirttiği dilekçesini dikkate almayan mahkeme, AYM’nin ihlal kararı ile Çatuk’u yeniden yargılanacak.

Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada, “ihbar tutanağı, mağdur beyanları, sanık savunması ve tüm dosya kapsamında başvurucunun örgüte eleman temin etme eyleminin sabit olduğu” gerekçesiyle altı yıl üç ay hapis cezasına çarptırılan Ferhat Çatuk, cezanın Yargıtay tarafından onanması ile Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı. Yargılandığı davada yazılı ve sözlü taleplerine rağmen duruşmada hazır bulundurulmadığını ve SEGBİS ile duruşmalara katıldığını belirten Çatuk, adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini öne sürdü.

AYM Birinci Dairesi tarafından yapılan değerlendirmede, başvurucu sanık Çatuk’un duruşmada hazır bulunmaya dair yazılı ve sözlü taleplerinin reddedildiğinin duruşma evraklarından tespit edildiği belirtildi. Çatuk’un bir duruşmada yazılı sunduğu dilekçede, “Kamera, video gibi sesli ve görüntülü cihazlar karasında kekeleme, titreme, heyecanlanma yaşaması ve kendini iyi ifade edememesi nedeniyle video-konferans yöntemiyle duruşmaya katılmak istemediğini beyan etmiş ve avukatı eşliğinde duruşma salonunda savunma yapmayı talep etmiştir” denildi.

AYM, bir üyenin karşı oyuna rağmen oy çokluğu ile aldığı kararında, başvurucunun esas hakkında işlemlerin yapıldığı duruşmalarda hazır bulunma talebinin reddedilmesinin orantılı olmadığı sonucuna varıldığını, açıklanan gerekçelerle Anayasa’nın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkı kapsamındaki duruşmada hazır bulunma hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Kararın gerekçelerinde, ihlalin mahkeme kararından kaynaklandığı da ifade edilerek, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılması istenildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.