Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Avrupa salgının ikinci dalgasıyla karşı karşıya, Fransa yeniden evlere kapanıyor, koronavirüsün gizemleri çözüldükçe iyileşme oranları artıyor

Avrupa koronavirüs salgınının ikinci dalgasıyla karşı karşıya. Fransa, ülke çapında yeniden karantina önlemleri uygulayacak. Almanya’da artan vaka sayılarıyla birlikte hastanelerde muhtemel yoğunluğu azaltmak için kafe, bar ve restoranlar bir ay süreyle kapatılacak. Yetkililer bu kez, bahar aylarında uygulanan katı kısıtlamalardan farklı olarak, okulların açık kalmasına ve bazı ekonomik faaliyetlerin sekteye uğramamasına öncelik veriyor. Yeni önlemlerin duyurulmasıyla birlikte Avrupa borsaları düşüşte. Dünyadan önce çıkan koronavirüs haberlerini Özge Çakır Somlyai derledi.

Macron: “Artan vaka sayıları başka çare bırakmadı”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, çarşamba (28 Ekim) akşamı televizyonda canlı yayınlanan konuşmasında, ülke genelinde artan vaka sayılarının, yetkililere önlemleri katılaştırmaktan başka çare bırakmadığını söyledi. Fransa’da, ilkbaharda olduğu gibi, barlar, restoranlar ve kafeler kapatıldı. Dış mekan aktiviteleri oldukça sınırlı hale getirildi. Halka açık ya da özel alanlarda kalabalık grupların bir araya gelmesi yasaklandı. Üniversitelerde dersler internet üzerinden sürdürülecek. 

Macron açıklamasında kamu hizmetleri, fabrikalar, çiftlikler ve inşaat alanları gibi bazı çalışma sahalarının açık kalacağını söyledi. Bu iş sahaları dışında çalışanların ise evden çalışmayı tercih etmesi, işverenlerin de buna olanak tanıması, önümüzdeki günlerde Fransa’da yeniden yaygın hale gelecek. 

Fransa’da karantina önlemleri perşembe (29 Ekim) gece yarısından itibaren geçerli olacak. Kısıtlamalar 1 Aralık’a kadar süreceği için maddi açıdan olumsuz etkilenen işletmelere, hükümet desteği sağlanması öngörülüyor. 

Fransa nüfusunun yaklaşık üçte ikisi, iki haftadır akşam saat 9’dan itibaren sokağa çıkma yasağına uymak zorundaydı. Buna rağmen, vaka sayısındaki artış devam etti. Fransa’da yalnızca salı günü 527 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Ülkede 24 saat içinde virüs nedeniyle yaşanan ölüm sayısı, nisan ayından beri en yüksek seviyeye ulaştı. 

Merkel: “Sağlık sistemimizin çıkmaza girmemesi için harekete geçmemiz gerekiyor”

Almanya Başbakanı Angela Merkel çarşamba (28 Ekim) günü yaptığı açıklamada, ülke çapında restoran ve barların pazartesi (3 Kasım) gününden itibaren müşteri kabul edemeyeceklerini duyurdu. Almanya’da profesyonel spor müsabakaları seyircisiz olarak devam edecek. Tiyatro, sinema ve spor salonları, kuaförler ve güzellik merkezleri ise kepenk indirmek zorunda kalacak. Marketler, kreşler ve okullar ise açık kalacak. 

Merkel, halka açık alanlarda bir araya gelebilecek kişi sayısının da yeni kısıtlamalarla sınırlandırıldığını söyledi. Almanya’nın 16 valisiyle uzlaşmaya vardıktan sonra salgının ikinci dalgasıyla mücadele kapsamında alınacak önlemleri açıklayan Merkel, “Birkaç hafta içinde sağlık sistemimizin kapasitesi sınırlarına ulaşacak. Sağlık sistemimizin çıkmaza girmemesi için bir an önce harekete geçmemiz gerektiği çok açık” dedi. Almanya’daki hastanelerde hasta sayısı, son 10 gün içinde iki katına çıktı. 

Merkel ayrıca Almanya hükümetinin, bir ay sürmesi planlanan kısıtlamalardan etkilenen işletmelere maddi destek sağlamak amacıyla yaklaşık 10 milyar dolarlık bütçe ayırdığını belirtti. Bu süreçte işletme sahiplerinin kayıplarının yüzde 75’inin hükümet desteğiyle telafi edilmesi umuluyor. 

İngiltere her hafta nüfusunun yüzde 10’una test yapmaya hazırlanıyor

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), koronavirüs test ve takip çalışmalarında, salgınla mücadelede önemli bir adım atmak için hazırlandıklarını duyurdu. Ülke genelindeki bölgesel halk sağlığı otoritelerinden, bulundukları bölgedeki bireylerin her hafta yüzde 10’u üzerinde hızlı sonuç veren test kitlerini uygulamaları talep edildi. 

Eğer uygulama başarılı olursa, İngiltere’de yaygın test uygulaması için oldukça önemli bir adım atılmış olacak. Şu anda ülkede günde 300 bin PCR testi uygulanıyor. Halk sağlığı yetkililerinin önerilen planı uygulaması halinde bu sayı, haftada beş milyona yükselebilir. 

İngiltere’deki halk sağlığı yetkilileri, testleri başarıyla uygulamanın ve ardından test sonucu pozitif çıkan kişilerin sağlık durumunu takip etmenin lojistik zorlukları olacağı ve fazlasıyla maliyetli olabileceği yolundaki kaygılarını dile getirdi. İngiltere’de arka arkaya iki gündür 300’ü aşkın kişi koronavirüs yüzünden hayatını kaybetti. Ülke genelinde 24 bin 701 aktif koronavirüs vakası var, 9 bin 500’den fazla insan hastanede tedavi ediliyor.

Avrupa’da salgının ikinci dalgasıyla mücadele için artırılan önlemler borsaya olumsuz yansıdı. Avrupa hisse senetleri çarşamba günü (28 Ekim) itibarıyla aylardır görmediği kadar düşük seviyeye geriledi. Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 3’lük düşüşle, mayıs ayından beri en büyük gerilemeyi gördü. İngiltere’de, FTSE 100 endeksi de yüzde 2’den fazla düşüşle, nisan ayından beri en düşük seviyeye geriledi. 

Avrupa Komisyonu Başkanı’ndan AB liderlerine, ikinci dalgayla mücadelede işbirliği çağrısı

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği (AB) üyesi devletlerin liderlerine işbirliği çağrısında bulundu. Leyen, Avrupa genelinde artan vaka ve yoğun bakım desteğine ihtiyaç duyan hasta sayısı nedeniyle üye devletlerden Brüksel’i, yoğun bakım kapasiteleriyle ilgili bilgilendirmelerini istedi. Komisyon başkanı ayrıca koronavirüs hastalarının, AB üyesi ülkeler arasında transferini de gündeme getirdi. 

Salgının ikinci dalgasının Avrupa genelinde etkili olmasıyla, Belçika’daki yoğun bakım yataklarının tamamının iki hafta içinde dolması öngörülüyor. Hollanda, salgının etkili olduğu bölgelerden durumu ağır olan hastalarını Almanya’ya taşımaya başladı. Fransa’nın yoğun bakım kapasitesinin yarısı koronavirüs hastaları ile doldu.

Leyen, “Kimseyi suçlamak istemiyorum ama bugünkü durumun ciddiyeti yaz aylarında önlemlerin çok erken gevşetildiğini gösteriyor” dedi. Perşembe günü video konferans aracılığıyla düzenlenen, 27 AB üyesi devletin liderlerinin katıldığı zirvede konuşan Leyen, liderlere, üye devletlerin tamamında yoğun bakım ve hastane kapasitelerinin durumuna ilişkin verileri paylaşmaları çağrısında bulundu. Şimdiye kadar yalnızca beş AB üyesi devletin bu verileri AB Koronavirüs Veri Platformu’na bildirdiğini söyledi.  

“Yoksul ülkeler salgından oldukça ağır etkileniyor”

Uluslararası Finans Kurumu (IFC) koronavirüs salgınının, dünyanın en fakir ülkelerini en ağır şekilde etkilediğini söyledi. IFC, bu ülkelerin salgından etkilenen ekonomik büyüme ve istihdam yaratma kapasitelerini, önümüzdeki 10 yıl boyunca kullanamamalarından endişe ettiklerini de ekledi. 

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası, virüsün dünya genelinde yayılmaya başladığı mart ayından beri en fakir ülkeler arasında kabul edilen altı düzine ülkeye, milyarlarca dolarlık yardımını sürdürüyor. Ancak eleştiriler, bu miktarın yeterli olmadığını, varlıklı ülkelerin ve kuruluşların daha fazlasını yapmaları gerektiğini söylüyor. 

Dünya Bankası ve IFC yetkilileri, eleştirilerde haklılık payı olduğu görüşünde. Dünya Bankası varlıklı hükümetleri, salgın sürecinde borç ödemelerini ertelemeye teşvik etti. Dış borçların salgın sürecinde talep edilmesi, dünya genelinde 150 milyondan fazla insanı önümüzdeki yıl yoksulluk sınırının altında yaşamaya zorlayabilir. 

Dünya Bankası’nın özel finans kolu olan IFC’nin geçici başkanı Stephanie von Friedeburg, “Dünyanın en fakir ülkelerinde devlet hazinesi tamamen boşalmış durumda. Sermayenin geri dönüşünü hızlandırmanın bir yolunu bulamazsak, önümüzdeki on yılı kaybedeceğiz” dedi

“Koronavirüsün gizemleri çözüldükçe ölüm oranları azalıyor” 

Nisan ayında koronavirüs Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) New York’ta 10 binden fazla insanın ölümüne neden oldu. Mayıs ayı başında ise ABD genelinde neredeyse 50 bin huzurevi sakini ve çalışanı virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Mart ayından beri virüs ABD’de neredeyse sekiz buçuk milyon insana bulaştı. Araştırmacılar, bu süreçte hastaların hayatta kalma oranının arttığını söyledi. New York’ta mart ayında koronavirüs hastalarının yüzde 30’u hayatını kaybetti. Haziran sonunda ise bu oran yüzde 3’e düştü. 

İngiltere’deki doktorlar da benzer eğilimler gözlemledi. Exeter Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden araştırmacı John M. Dennis, “Mart ayının sonlarında İngiltere’de, yoğun bakımda koronavirüs tedavisi gören her 10 hastadan dördü ölüyordu. Haziran ayı sonunda, tedavi sonrası hayatta kalanların oranı yüzde 80’in üzerine çıktı” dedi. 

Koronavirüs yayılmaya devam ederken bir yandan da değişimler geçiriyor. Ancak uzmanlar, virüsün daha az öldürücü hale geldiğine ilişkin herhangi bir kanıt bulunmadığını vurguladı. Uzmanlar, yaşlıların virüsten korunmak için daha dikkatli davrandığını, hastanede yatan hastaların yaş ortalamasının 40’ın altında olduğunu söyledi.

New York Üniversitesi Langone Health bünyesinde çalışan araştırmacılar, mart ile ağustos ayları arasındaki süreçte koronavirüs nedeniyle hastanede tedavi gören beş bin hastanın tedavi sürecini inceledi. Araştırmacılar iyileşme oranının, yalnızca daha genç insanların virüse yakalanması sonucunda artmadığını tespit etti. Farklı yaşta, farklı ırklardan ve farklı cinsiyette insanların tedavi süreçlerini inceleyen uzmanlar, mart ayında yüzde 25,6 olan ölüm oranının ağustos’ta yüzde 7,6’ya düştüğünü gözlemledi. 

Uzmanlar, bu iyileşmenin birden fazla faktörle ilişkili olabileceğini düşünüyor. Virüsle ilgili bildiklerimiz her geçen gün artıyor. Hastalar, belirtileri tanıyor ve çok geçmeden tedavi için sağlık kuruluşlarına başvuruyor. El yıkama, maske kullanımı, fiziksel mesafeyi korumak gibi önlemlerin anlaşılması ve insanların bilinçlenmesinin de bir diğer önemli etken olarak üzerinde duruluyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.