Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Küresel ısınma ve iklim değişikliğine müdahale projeleri: Dünya’yı yapay olarak soğutmak

İklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkileri gittikçe daha yıkıcı bir hal almaya başladığı için araştırma kurumları ve hükümetler, yeni bir yönteme başvurmayı planlıyor: Dünya’yı yapay bir şekilde soğutarak insanlığa zaman kazandırmak.

Solar iklim müdahelesi ya da solar jeomühendislik adı verilen bu yöntem, Güneş’ten gelen enerjinin uzaya geri yansıtılması. Böylece, tıpkı volkan patlamalarının ardından çıkan kül bulutlarının sebep olduğu gibi gezegenin sıcaklığının düşürülmesi hedefleniyor.

Bu yöntem şimdiye kadar tehlikeli ve yanıltıcı bir çözüm olarak görülüyordu çünkü insanların fosil yakıtlar kullanmaya devam etmesini teşvik edeceği düşünülüyordu. Ancak küresel ısınmanın gittikçe daha tahrip edici yangınlar, seller, kasırgalar türündeki afetlere yol açması, araştırmacı ve uzmanları, zaman kısıtlılığından ötürü bu yönteme sıcak bakmaya itti.

Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi İklim Değişikliği Hukuku Bölümü Sabin Merkezi Yöneticisi Michael Gerrard, “Varoluşsal bir tehdit altındayız ve bütün seçenekleri değerlendirmemiz gerekiyor. Jeomühendisliği kemoterapiye benzetiyorum: Eğer başka hiçbir şey işe yaramıyorsa, denemek zorundasın” dedi.

Çarşamba günü (28 Ekim) Silver Lining Vakfı, iklim araştırmaları için 3 milyon dolarlık fon ayırdığını duyurdu. Amerika Birleşik Devletleri’nden birkaç üniversitenin birlikte katılacağı Güvenli İklim Araştırması İnisiyatifi (Safe Climate Research Initiative) isimli çalışma, jeomühendisliğin, küresel ısınmanın etkilerini geciktirmek için nasıl kullanılabileceği üzerine yapılacak.

Dünyayı soğutmanın yöntemlerinden biri, atmosferin üst tabakasına aerosol enjekte etmek. Bu metodla Dünya’nın soğutulabileceği biliniyor. Akıllardaki asıl soru, Dünya’yı soğutmanın doğaya nasıl bir etkisi olduğu. Cornell Üniversitesi’nden Douglas MacMartin, atmosferin farklı yerlerine aerosol enjekte etmenin nasıl bir etkisi olduğunu modelleyecek. MacMartin, “Nereye koyduğunuza bağlı olarak farklı etkiler elde edersiniz. Asya musonlarında farklı, Kuzey Buz Denizi’nde farkı etkileri olacak” dedi.

Bir diğer yöntem ise havaya deniz tuzu sıkarak bulutların yansıtma etkisini artırmak. Avustralya hükümeti, bu yöntemin geliştirilmesi için araştırma merkezlerini fonluyor. Bu çalışmayla tuz tanelerinin bulutların içine atılarak su damlacıkları haline gelmeleri, böylece bulutların parlaklığının artması hedefleniyor.

Derleyen: Cemre Su Arvas

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.