Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD başkanlık seçimi yaklaşıyor: Donald Trump ve Joe Biden Florida’da arka arkaya miting düzenledi, ikisinin de gündeminde koronavirüs salgını vardı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump ile Demokrat rakibi Joe Biden, perşembe (29 Ekim) günü Florida’daki seçmenlere seslendi. İki rakip, 3 Kasım’daki seçime sayılı günler kala, artan koronavirüs vakalarıyla ilgili birbirine zıt yaklaşımlarını bir kez daha dile getirdi. 

Kamuoyu yoklamaları, Joe Biden’ın ABD genelinde Donald Trump karşısında üstünlüğünü koruduğuna işaret ediyor. Ancak Florida gibi seçim sonuçlarını önemli ölçüde etkileyebilecek bazı eyaletlerde, Biden ve Trump’ın oy oranları arasında çok az bir fark olduğu görülüyor. Örneğin, sonuçları çarşamba (28 Ekim) günü açıklanan Reuters/Ipsos anketine göre Florida’daki seçmenlerin yüzde 49’u Biden’a, yüzde 47’si ise Trump’a oy vermeyi düşünüyor. 

Trump’ın perşembe günü Florida’da açık havada yaptığı mitinge binlerce seçmen katıldı. Konuşması boyunca Trump, Biden’dan bahsederken alaycı bir dil kullanmayı tercih etti. “Bu adama karşı kaybettiğimi hayal edebiliyor musunuz?” diye sorduğu kalabalığa, daha önce birçok kez yaptığı gibi koronavirüsten korkmamalarını, virüse yakalanırlarsa kendisi gibi iyileşeceklerini söyledi. 

Aynı gün yine Florida’da araçlarıyla miting alanına gelen seçmenlere seslenen Biden’ın hedefinde, Trump’ın koronavirüs salgınıyla mücadeleye yaklaşımı vardı. Biden, ülke çapında artan vaka sayılarına değinerek, Trump’ın “ABD’nin salgının en kötü günlerini geride bıraktığı” yönündeki iddiasına karşı çıktı ve ülke genelinde salgının en kötü günlerinin yaşandığını söyledi. 

ABD’nin Oklahoma eyaletinde erken oy kullanmak için yola çıkan seçmenlerin araçları, uzun kuyruklar oluşturdu.

ABD’de seçmenlerin 82 milyonundan fazlası erken oy kullanmayı tercih etti, başkanlık seçimine katılım oranı rekor düzeye ulaştı 

Florida Üniversitesi ABD Seçimleri Projesi verilerine göre, 82 milyondan fazla ABD’li seçmen 2020 başkanlık seçimi için erken oy kullanmayı tercih etti. Perşembe günü açıklanan veriler, ABD’de başkanlık seçimlerine yüz yılı aşkın süredir en yüksek katılım oranına erişildiğine işaret ediyor. 

ABD’de başkanlık seçimi 3 Kasım Salı günü yapılacak ancak oy kullananların sayısı şimdiden 2016’da sandık başına gidenlerin yüzde 58’ine ulaştı. Salı günü sandık başına gidecek çok sayıda insan arasında koronavirüsün daha kolay yayılabileceği endişesi, ABD’li seçmenlerin büyük bir çoğunluğunu erken oy kullanmaya itti. Azımsanmayacak sayıda ABD’li seçmen ise oyunu posta yoluyla kullandı.

Uzmanlar, bu yıl katılımın Trump’ın Hillary Clinton’a karşı zafer elde ettiği 2016 seçiminde oy kullanan 138 milyonu geride bırakacağını düşünüyor. 2016’da erken oy kullanan toplam seçmen sayısı 47 milyon iken, bugün bu sayı şimdiden 82 milyonu geçti. 

Parti kayıt verilerini paylaşan 20 ABD eyaletinde, kayıtlı 18 milyon 200 bin Demokrat Parti destekçisi ve 11 milyon 500 bin muhafazakâr ile 8 milyon 800 bin bağımsız seçmenin oy kullandığı biliniyor. 

Cumhuriyetçi Parti Wisconsin yetkilileri: “Banka hesaplarımızdan 2 milyon 300 bin dolar çalındı”

ABD’nin Wisconsin eyaletinde Donald Trump’ın seçim kampanyasını yürüten Cumhuriyetçi Parti yetkilileri, bilgisayar korsanlarının partinin banka hesabından 2 milyon 300 bin dolar çaldığını açıkladı. Perşembe günü (29 Ekim) olayla ilgili açıklama yapan Cumhuriyetçi Parti yetkilileri, bilgisayar korsanlarının, partinin kampanya sürecindeki tedarikçilerinin adını kullanarak düzenledikleri faturalar aracılığıyla banka hesaplarına erişim sağladıklarını belirtti. 

Cumhuriyetçi Parti Wisconsin Başkanı Andrew Hitt, şüpheli hesap hareketlerini 22 Ekim’de fark ettiklerini ve durumu ABD Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) bildirdiklerini söyledi. Konu hakkında inceleme başlatıldığını belirten Hitt, seçime bir haftadan az bir zaman kala yapılan bu hırsızlığın kampanya harcamalarına önemli ölçüde zarar verebileceğini ekledi. 

Mississippi eyaletinin mevcut bayrağı, üzerinde Amerika Konfedere Devletleri’nin amblemini taşıyor.

ABD’li seçmenler 3 Kasım’da yalnızca önümüzdeki dönem Beyaz Saray’da Trump’ı mı yoksa Biden’ı mı görmek istediklerine karar vermeyecek. Bunun yanı sıra seçmenler, yeni eyalet bayrağının belirlenmesi, Uber ve Lyft sürücülerinin statüsü, esrarın keyfî kullanımını yasalaştırılması gibi konularda da belirleyici rol oynayacak. 

Mississippi eyaletindeki seçmenler, 1860’lı yıllardaki iç savaş sırasında köleliği savunan tarafta yer alan Amerika Konfedere Devletleri’nin amblemini taşıyan bayraklarını değiştirip değiştirmeyeceklerine karar verecek. Yaz aylarında ABD geneline yayılan ırkçılık karşıtı protestolar sırasında birçok eyalette, ırkçılığı ve köleliği temsil eden sembol, heykel ve amblemlerin kullanımına son verildi. Mississippi eyaletinin eski bayrağı da bu eylemler sırasında kullanımdan kaldırıldı. Seçmenlerin çoğu kabul ederse, Mississippi’nin yeni bayrağında manolya ağacı olacak. Oyçoğunluğu sağlanamazsa farklı alternatifler üzerinde durulacak ve yeniden oylama yapılacak. 

Kaliforniya’daki seçmenler, Uber ve Lyft sürücülerinin Silikon Vadisi devlerinin çalışanları mı, yoksa bağımsız yükleniciler mi olduğuna karar verecek. Teknoloji devleri, ABD’li seçmenleri kendilerinden yana oy kullanmaya ikna etmek için uzun süredir çaba sarf ediyor. 3 Kasım’daki oylama sonucu bu sürücülerin teknoloji devlerinin çalışanları statüsünde olduğu kararlaştırılırsa, şirketler onlara yıllık izin, asgari ücret ve işsiz kalmaları durumunda maddi destek sağlamak zorunda kalacak. 

Arizona, Montana, New Jersey ve Güney Dakota’daki seçmenler, eyaletlerinde esrarın keyfî kullanımını yasalaştırmak isteyip istemedikleri sorusuna yanıt verecek. Son derece muhafazakâr oluşuyla bilinen Mississippi eyaletinde ise seçmenlere esrarın yalnızca tıbbi kullanım için yasal hale getirilmesi konusunda ne düşündükleri sorulacak. Oregon’daki seçmenler ise hayal gördüren “sihirli” mantarların depresyon ya da ruh ve sinir hastalıklarından şikayetçi insanlar üzerinde kullanılıp kullanılmamasını oylayacak. 

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.