Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

MİT TIR’ları davasında karar: 27 sanığa bir yıl 10 ay ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları verildi

Hatay ve Adana’dan 19 Ocak 2014 tarihinde Suriye’ye giden Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) TIR’larının durdurulmasıyla ilgili davada yargılanan 27 sanık için karar açıklandı. Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında 27 sanığa, bir yıl 10 ay 15 gün ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları verildi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan eski Kurmay Albay Ömer Arık‘ı “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm etti. Fethullahçı örgütün subaylardan sorumlu imamları olduğu tespit edilen Süleyman Gürbüz ve Mehmet Cevher Koyuncu, “silahlı terör örgütü kurma ve yönetme” ve “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etme ve açıklama” suçlarından 34’er yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde 1 Ocak 2014’te MİT TIR’larının durdurulması olayında, jandarmaya ihbarda bulunduğu belirlenen ve saklandığı hücreevinde yakalanan FETÖ sanığı Mustafa İlhan‘a da “silahlı terör örgütü kurma ve yönetme”, “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etme ve açıklama” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlarından 30 yıl beş ay hapis cezası verildi.

Sanıklardan imam Hasan Bektaş ise “silahlı terör örgütü kurma ve yönetme”, “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etme ve açıklama” suçundan 28 yıl dört ay hapis cezasına çarptırıldı.

“Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etme ve açıklama” suçlamasıyla yargılanan eski Uzman Çavuş Özgür Yalçın da 10 yıl hapse mahkum edildi.

Heyet, 21 sanığa da “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan bir yıl 10 ay 15 gün ile sekiz yıl dokuz ay arasında değişen hapis cezaları verdi.

Ne olmuştu?

Suriye’ye giden üç TIR, 19 Ocak 2014 tarihinde önce Hatay’da, ardından Adana’da savcılık emriyle yapılan operasyonla durdurulmuştu. TIR’ların içinden askeri silah ve mühimmat çıkması üzerine savcılık işlem başlatmıştı. Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, “Savcı, benim iznim, Adalet Bakanlığı’nın haberi olmadan böyle bir müdahalenin içine giremez. Milli İstihbarat Teşkilatı’nın ne getirip ne götürdüğüne bakamaz” demişti.

19 Ocak’ta yaşanan olayın ardından Cumhuriyet gazetesi 29 Mayıs 2014 tarihinde “İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar” manşetiyle çıkmış, savcılığın MİT TIR’larına yaptığı operasyona dair görüntüleri paylaşmıştı. 

“Casusluk” iddiasıyla açılan soruşturma nedeniyle haberde imzası bulunan o dönemin Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül 26 Kasım 2016’da tutuklanmış, Anayasa Mahkemesi’nin 96 gün sonra “hak ihlali kararı” vermesi üzerine tahliye edilmişti. Mahkeme, 8 Ekim’de Almanya’da yaşayan Can Dündar’ın tüm mal varlığına da el koymuştu. 

Haberlerin kaynağı olduğu belirtilen Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında soruşturma açılmıştı. Haziran 2017’de 25 yıl ceza alan Berberoğlu tutuklanmıştı. Berberoğlu’na verilen ceza beş yıl 10 aya çevrilmişti. Milletvekili olduğu için Yargıtay kararıyla Eylül 2018’de tahliye edilen Berberoğlu, Haziran 2020’de milletvekilliği düşürülünce yeniden gözaltına alınmış ve nisan ayında çıkan infaz yasası kapsamında serbest bırakılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.