Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Zelanda halkı ötanaziye “Evet”, keyif amaçlı esrar kullanımına “Hayır” dedi

Yeni Zelanda’da 19 Ekim’de yapılan ve mevcut Başbakan Jacinda Ardern’in kazandığı genel seçimlerde halka ayrıca ötanazi ve keyif amaçlı esrar kullanımı hakkındaki görüşleri soruldu. “Yaşam Sonunu Seçme Yasası” adı altında sunulan oylamada, Yeni Zelanda halkı ötanazi hakkını yüzde 65,2‘lik oran ile kabul ederken keyif amaçlı esrar kullanımının yasallaşmasını yüzde 53,1 ile reddetti. 

Yeni Zelanda’da 19 Ekim tarihinde yapılan ve İşçi Partisi Genel Başkanı ve mevcut Başbakan Jacinda Ardern‘in kazandığı genel seçimlerde halka ayrıca ötanazi ve keyif amaçlı esrar kullanımı hakkındaki görüşleri soruldu. “Yaşam Sonunu Seçme Yasası” adlı yasa için yapılan oylamanın sonuçları, Yeni Zelanda Seçim Komisyonu tarafından bugün (30 Ekim) açıklandı. Gelen ilk sonuçlara göre, seçmenlerin yüzde 65,2’si ötanaziyi yasallaştırmak için “evet” oyu kullanırken yüzde 33,8’inin “hayır” oyu kullandığı aktarıldı. Yapılan diğer oylamada, Yeni Zelandalılar’ın yüzde 53,1’i keyif için esrar kullanımına “hayır” derken yüzde 46,1’i, keyif amaçlı esrar kullanımını yasallaştırmak için “evet” oyu verdi.

Bu sonuçlarla birlikte Yeni Zelanda, ötenaziyi yasallaştıran dünyanın yedinci ülkesi oldu. 

Yaşam Sonunu Seçme Yasası’nın 6 Kasım 2021 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtilirken ötenazi yaptırma işlemlerinin Yeni Zelanda Sağlık Bakanlığı tarafından yönetileceği açıklandı. Kabul edilen ötenazi yaptırma hakkıyla birlikte, altı ay içinde ölüme yol açacak sağlık sorunları bulunan 18 yaşın üzerindeki Yeni Zelanda vatandaşları, doktor veya hemşireler tarafından verilecek ilaçlarla ötenazi yaptırma hakkından yararlanabilecek.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, seçimlerden sonra yaptığı açıklamada her iki soruya da “Evet” oyu verdiğini söylemişti. Ardern daha önce yaptığı başka bir açıklamada da gençlik yıllarında keyif için esrar kullandığını açıklamıştı.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern

Sonuçları değerlendiren Yeni Zelanda Yaşam Sonu Seçimi Derneği Başkanı Mary Panko, sonuçların ülke için çok önemli olduğunu belirterek “Bu yasanın yürürlüğe girmesi nedeniyle hayatlarımız ve ölümlerimiz artık daha iyi olacak. Bu durum ölçülemeyecek kadar iyi” diye konuştu.

Eylem Yeni Zelanda Partisi (ACT) milletvekillerinden David Seymour ise The Guardian’a verdiği demeçte, “Yeni Zelanda’nın daha şefkatli ve hoşgörülü bir toplum olma yolunda ilerlemesinin zamanı geldiğini düşünüyorum. İnsanlar travmatik şekillerde acı çekmeye devam ediyor. Başkasının ahlakına bağlı kalmak için acı çekmek zorunda kalmak istemiyorum” dedi. 

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.