Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye kökenli iş insanı Hamdi Ulukaya’nın kurduğu, ABD’nin en çok satılan süzme yoğurt markası Chobani, çalışanlarına ABD’deki saatlik asgari ücretin iki katını verecek

Türkiye kökenli iş insanı Hamdi Ulukaya tarafından 2005 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York şehrinde kurulan ve şu an ülke genelinde en çok satılan süzme yoğurt markası olan Chobani, koronavirüs salgınının etkileriyle mücadele edebilmeleri için çalışanlarının saatlik asgari ücretlerini iki katına çıkarm kararı aldı. Çalışanlarının yüzde 70’ine saatlik ödeme yapan şirket, 2021 yılının ilk çeyreğinden itibaren saatlik ücretleri, federal asgari saatlik ücret olan 7.25 doların en az iki katına çıkaracağını açıkladı.

ABD’nin önde gelen iş dünyası dergilerinden Fortune’da yer alan habere göre, Chobani yönetimi bugün (1 Kasım), 2021 yılının ilk çeyreğinden itibaren şirketin saatlik ücretlerinin ABD’deki federal asgari saatlik ücret olan 7.25 doların en az iki katına (saatlik 15 dolar) çıkartılacağını açıkladı. Haberde ayrıca, çalışanların yaşadığı bölgelerdeki yaşam pahalılığı öz önüne alınarak New York, Idaho, Twin Falls ve Güney Edminton bölgelerinde çalışanların saatlik ücretlerinin 19 dolara kadar çıkartılabileceği belirtildi.

1990’lı yıllarda Erzincan’dan ABD’nin yolunu tutarak 2005 yılında Chobani’yi kuran Türkiye kökenli iş insanı Hamdi Ulukaya, saatlik ücret artırımıyla ilgili yaptığı açıklamada, çalışanların marka için oynadıkları rolün son derece önemli olduğunu ve bu uygulama üzerinde geçen yıldan beri çalıştıklarını belirterek şunları söyledi: “Şirketler çalıştırdıkları insanlara ve insan topluluklarına hizmet etmeli. Ücret artırımı şu anda atılması gereken doğru bir adım. Umarız diğer şirketler, özellikle de gıda şirketleri ülkemizi yeniden inşa ettiğimiz bu günlerde aynı hissi bizimle paylaşır.”

Saatlik ücret artırımını finanse edebilmek için çalışma saatlerinde ya da çalışanlara tanınan imkânlarda herhangi bir kısıtlamaya gidilmeyeceğinin altını çizen UlukayaKoronavirüs salgını olayları daha derinlemesine görmek ve ‘Değiştirmemiz gerekenler işte bunlar’ demek için bir fırsattı. Saatlik asgari ücretler konusunda federal hükümetin somut bir adım atmasını beklemek zorunda değiliz. Markalar, işletmeler ve CEO’lar olarak sorumluluklarımızı yerine getirmemizin zamanı geldi” diye konuştu.

“Yunan yoğurdu” olarak bilinen süzme yoğurt satışında ABD’de lider marka konumunda olan Chobani, daha önce de çalışanları için getirdiği yararlı düzenlemelerle gündeme gelmişti. Hamdi Ulukaya, 2016 yılında Chobani’nin halka açılması veya satılması durumunda çalışanlarına şirketin hisselerinin yüzde 10’unu vermeyi taahhüt ederken şirket ayrıca, 2017 yılında “ebeveyn izni” politikasını genişleterek doğum yapan ya da çocuk sahibi olan çalışanlarının izin ve ücretlendirme işlemlerinde kolaylıklar sağlanacağını açıklamıştı.

ABD’de federal asgari saatlik ücret 10 yıldan uzun bir süredir 7.25 dolar. Bu süre, ülke tarihinde federal asgari saatlik ücretin en uzun süreli olarak sabit kaldığı zaman dilimi. ABD Temsilciler Meclisi, 2019 yılında yapılan bir oylamayla federal asgari ücretin 2025 yılının Ekim ayına kadar saat başına 15 dolara yükseltilmesini öngören tasarıyı onaylamıştı ancak Chobani’nin aksine birçok şirket bu konuda aceleci davranmıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.