Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şarap dünyasının en prestijli eğitim kurumlarından The Court of Master Sommeliers’de tecavüz ve taciz skandalı

Şarap dünyasının en prestijli kurumlarından The Court of Master Sommeliers’in (CMS) Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan şubesinde cinsel istismar ve taciz skandalı patlak verdi. Ülkede bugüne kadar yalnızca 155 kişinin kazanabildiği “Master Sommelier” (Usta Somölye) unvanını alabilmek için kurumun yan kuruluşu GuildSomm’da eğitim gören 21 kadın, The New York Times gazetesine verdikleri röportajlarda, kurumun üst düzey eski ve aktif yöneticileri tarafından cinsel istismara ve manipülasyona maruz kaldıklarını açıkladı.

Somölye: Şarap literatürüne Fransızca’daki “sommelier” kelimesinden kazandırılan kelimenin Türkçe karşılığı. Şarap garsonu olarak bilinen somölye, şarap servisi ile şarap ve yemek eşleşmesinin yanı sıra, şarap endüstrisinin bütün alanlarında uzmanlaşmış, restoranlarda çalışan eğitimli şarap uzmanlarıdır.

Özellikle şarap konusundaki çalışmalarıyla ön plana çıkan, içki ve içki servisi uzmanlarının bir araya gelerek oluşturdukları meslek kurumu olarak bilinen The Court of Master Sommeliers‘in (CMS) Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bulunan şubesinde yaşanan cinsel istismar ve taciz skandalı ortaya çıktı. CMS’nin ABD şubesinin kurulduğu 1997 yılından bu yana ülkede 131’i erkek yalnızca 155 kişiye verilen ve şarap dünyasının en prestijli unvanı olarak bilinen “Master Sommelier” (Usta Somölye) unvanını alabilmek için kurumun yan kuruluşu GuildSomm‘da eğitim gören 21 kadın, New York Times gazetesine verdikleri röportajlarda, kurumun üst düzey eski ve aktif yöneticileri tarafından cinsel istismara ve manipülasyona maruz kaldıklarını açıkladı.

Gazeteye konuşan kadınların hedefinde CMS’nin kıdemli eğitmenlerinden ve GuildSomm’un kurucularından 45 yaşındaki Geoff Kruth var. Kurum bünyesinde eğitim gören 11 kadın, Kruth’un kendilerine cinsel istismarda bulunduğunu söylerken iddiaları yalanlayan Kruth, geçen hafta kurumun isminin lekelenmemesi için GuildSomm’daki görevinden istifa ettiğini açıkladı.

New York’ta şarap ithalatçılığı yapan Jane Lopes ve Courtney Schiessl da 2013 yılında Kruth tarafından tacize uğradıklarını açıklarken ABD merkezli Wonder Women Of Wine (Şarabın Mucize Kadınları) organizasyonunun kurucularından Rania Zayyat, Kruth’un kendisine de cinsel tacizde bulunduğunu belirterek “Çok üzücü ve aşağılayıcıydı. Bütün kariyerim böyle mi ilerleyecek diye düşündüm” dedi.

Geoff Kruth

İsminin açıklanmasını istemeyen bir CMS sözcüsü, Kruth hakkında hukuki birtakım şikâyetler olduğunu, 2017 yılında yapılan ilk resmi şikâyet sonrası Kruth’a kurum tarafından uyarı mektubu verdiklerini ve Kruth’un kurum içindeki görevlerinin sınırlandırıldığını açıkladı.

GuildSomm’da eğitim gören kadınlar, kurumda çalışan diğer bir erkek usta somölyenin eğitim sürecinde iyilik yapma teklifi karşılığında en az 15 kadını cinsel ilişkiye girmeye zorladığını belirtti. Başka bir kadın, kurumun en üst düzey yetkililerinden birinin New York’ta düzenlenen bir şarap etkinliği sırasında kendisine tecavüz ettiğini açıkladı. Öğrenciler ayrıca, sınıf ortamında kadınların sık sık küçük düşürüldüğünü söyledi.

Gazeteye konuşan kadın öğrencilerden Madeleine Thompson, CMS’nin usta somölyelerinin kadınlara sıklıkla cinsiyetçi ifadelerle hitap ettiğini, birkaç usta somölyenin kendisine uyguladığı cinsel şiddeti mahkemeye taşıdığını belirterek “Cinsel saldırı yemek ve restoran dünyasındaki kadınlar için alışıldık bir şeydir. Bu yüzden onunla yaşamayı öğrendik” diye konuştu.

2017 yılında usta somölye unvanını kazanan 37 yaşındaki Jonathan Ross ise şunları söyledi: “Kurumdaki bazı erkekler için uyguladıkları cinsel taciz oldukça normal. Bunu saklamak için herhangi bir çabaları yok ve dahası bunda utanılacak bir şey görmüyorlar. Sanki başka çağdan kalma bir şey gibi.”

Gazeteye konuşan kadınlar ayrıca, kurumun kurucu ortağı ve fahri başkanı Fred Dame’ın fiziki ve sözlü cinsel tacizlerine maruz kaldıklarını söyledi. Eğitim için kuruma başvurduktan sonra Dame tarafından cinsel saldırılara uğradığını belirten Alexandra Fox ve Liz Dowty Mitchell, Dame’ın kendilerine hukuki işlemler sürerken dahi tacizde bulunduğunu anlattı. 67 yaşındaki Dame ise iddialar hakkında yorum yapmadı.

Fred Dame

Kurulun başkan yardımcısı Matt Stamp’in de uzmanlık sınavına giren iki kadınla sınav günü cinsel ilişkiye girdiği ve bunları kurula bildirmediği için kurumdan istifa ettiği belirtilirken konuyla ilgili açıklama yapan Stamp, “Bir mahremiyet meselesi olarak ilişkilerimi tartışmamayı tercih ederim” dedi.

The Court of Master Sommeliers, cinsel taciz iddialarının artmasının ardından geçen eylül ayında cinsel taciz ve etik ihlallerinin isimsiz olarak bildirilebilmesi için bir yardım hattı kurulduğunu açıkladı.

CMS yetkilileri, şimdiye kadar kurum içi olayların kamuoyuyla paylaşılmadığını ancak son dönemde artan cinsel taciz suçlamaları sebebiyle kurum içindeki bütün gelişmeleri kamuoyuyla paylaşma kararı aldıklarını belirtti.

ABD’de bugüne kadar 155 kişinin kazanabildiği “Master Sommelier” (Usta Somölye) rozeti.

Kurumun eğitmenleri ve yetkililer tarafından tacize uğradıklarını söyleyen onlarca kadının iddiasını, gazeteye verdikleri demeçlerde değerlendiren CMS yetkilileri, üyelerin her zaman “en yüksek mesleki davranış ve dürüstlük standartlarını” korumalarını beklediklerini söyledi. Yetkililer ayrıca, dikkatlerine sunulan bu tür davranışlarla ilgili her suçlamayı sonuna kadar soruşturduklarını ve bugüne kadar çok sayıda disiplin cezası uygulandığını belirtti.

CMS’nin ABD’de bulunan şubesi, son olarak geçen yaz ABD’li siyah George Floyd‘un polis tarafından öldürülmesinden sonra gündeme gelmişti. Floyd için herhangi bir başsağlığı mesajı yayınlamayan kurumun önde gelen bazı genç isimleri, kurumun duyarsız tavrını eleştirmiş, bunun karşısında bazı üyeler kurumun siyasetten uzak kalması gerektiğini belirtmişti.

Üyelerin ikiye bölünmesiyle sonuçlanan bu olaydan kısa bir süre sonra bir açıklama yapan CMS, kurum içerisinde “farklılık ve çeşitlilik komitesi” adı altında yeni bir birim oluşturulduğunu ve bu birimin kadınlar ve etnik gruplar konusundaki hassasiyeti sağlamasının hedeflendiği belirtilmişti.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.