Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD, Afganistan’ın en büyük üniversitesini hedef aldı: Öğrenciler dahil en az 22 ölü

Afganistan’ın başkenti Kabil’de dün (2 Kasım) bir üniversiteye baskın yapan silahlı saldırganlar, aralarında öğrencilerin de bulunduğu en az 22 kişiyi öldürdü, 22 kişiyi de yaraladı. Olaya müdahale eden Afgan güvenlik güçleri, saldırganları öldürdü. Kabil Üniversitesi’ndeki saldırıyı IŞİD üstlendi. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, silahlı saldırıyı “alçakça bir terör eylemi” olarak nitelendirdi. Saldırı nedeniyle ülkede milli yas ilan edildi. 

Yaklaşık 22 bin öğrencinin öğrenim gördüğü Kabil Üniversitesi, Afganistan’ın en eski ve en büyük üniversitesi. Üniversiteyi hedef alan saldırı, pazartesi günü öğleden önce, saat 11 sıralarında meydana gelen bir patlamayla başladı. Patlama sesini duyan yüzlerce öğrenci kampüsü terk ederken pek çok öğrenci üniversite binasında mahsur kaldı. Öğrencilerden Ahmad Samim gazetecilere, saldırganların hedef aldığı kampüsün doğu kesiminde hukuk fakültesi ve gazetecilik bölümlerinin bulunduğunu söyledi

Bir dönem üniversitede ders veren Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, bir video mesaj aracılığıyla saldırının kurbanlarını onurlandırmak için ulusal yas ilan edildiğini duyurdu, “ölenlerin ailelerine başsağlığı dilediğini” söyledi. Gani, “Kalbim hâlâ bu akademik kurumla birlikte atıyor. Bu saldırı bizi kedere boğdu” dedi. 

Yetkililer ve olay anına tanıklık edenler, “Silahlı saldırganlar sabah saatlerinde üniversite binasına daldı. Öğrenciler sınıflarında öldürüldü. Kaçmaya çalışanlar da ateşlerin hedefindeydi” diye konuştu. Olaya müdahale eden Afgan güvenlik güçleri, saldırganları öldürdü. 

IŞİD saldırıyı üstlendiğini ve silahlı saldırganların üniversitede aynı saatlerde yapılması planlanan bir sertifika programının kapanış törenini hedef aldığını belirtti. Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) Afganistan’daki kıdemli sivil temsilcisi Stefano Pontecorvo, “Bu, Kabil’deki öğrenim kurumlarına yönelik arka arkaya gelen ikinci saldırı. Afganistan’daki çocukların ve öğrencilerin okula gidip gelirken kendilerini güvende hissetmeleri gerekiyor” dedi. 

Yine IŞİD’in üstlendiği, 24 Ekim’deki bir canlı bomba saldırısında, Kabil’de onlu yaşlarda öğrencilerin bulunduğu bir başka öğrenim kurumu hedef alınmış, saldırıda 24 kişi hayatını kaybetmişti. 

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.