Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İzmir’de çeşitli derecelerde hasarlı veya yıkılmış 530’a yakın bina mevcut”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü (3 Kasım Salı) kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Konuşmasının büyük bölümünü İzmir’de meydana gelen depreme ayıran Erdoğan’ın açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:

“Enkaz altından 110 kişinin cansız bedeni çıkartıldı”

Deprem olduğu ilk andan itibaren devletimiz tüm imkânlarıyla İzmirliler’in yardımına koşmuştur. Deprem sonrası su seviyesinin yükselmesi sonucu boğulan vatandaşımızla birlikte 110 kişinin enkaz altından cansız bedeni çıkartıldı. Yaralılarımızın sayısı 1.027’dir. 883’ünün tedavisi tamamlanıp taburcu olurken beşi ağır 12’si yoğun bakımda 144 kişinin tedavisi sürüyor. Enkaz altından sağ çıkartılan kişi sayısı 107’dir.” 

“Altı bin 700 kişi çadır kentlerde barınıyor”

“Halihazırda faal olan 11 bin kişi kapasiteli çadır kentlerde altı bin 700 kişi barınıyor. Yıkımın yoğun olduğu İzmir Bayraklı’da bin adet birimden oluşan bir konteynır kent kurmaya bugün başladık. Burayı 20 gün içinde kullanıma hazır hale getiriyoruz. Deprem nedeniyle mal kaybına uğrayan ve barınma sorunu yaşayan vatandaşlar için kapsamlı bir yardım paketi hazırlandı. Eşyalarını kurtaramayan vatandaşlarımıza 30 bin lira eşya yardımı, evlerini taşıyacak mülk sahiplerine 13 bin lira, kiracılara 5 bin lira taşınma yardımı veriyoruz. Bu tür hibe çalışmaları için 29 milyon liralık kaynak kurumlarımıza gönderilmiştir.”

“İzmir’de çeşitli derecelerde hasarlı veya yıkılmış 530’a yakın bina mevcut”

İşyeri yıkılan vatandaşlarımıza 50 bin liraya kadar hibe desteği verilecektir. Yapılan tespitlere göre İzmir’de çeşitli derecelerde hasarlı veya yıkılmış 530’a yakın, Manisa’da ise 16 bina bulunuyor. En çok hasar Bayraklı’da, onu Bornova, Aliağa ve Seferihisar takip ediyor. Binalara hasar derecelerine göre gerekli işlemler yapılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adalet Bakanlığı’nın yakın takibiyle, yıkılan ve ağır hasar gören binalarla ilgili soruşturmalara başlandığını da duyurdu.

“Vatandaşlarımızdan kendi oturdukları binaların depreme dayanıklılığının tespiti ile ilgili gayret bekliyoruz”

Erdoğan deprem öncesinde alınması gereken tedbirleri ve sonrasında atılması gereken adımları ise şöyle özetledi: “Denetimleri sıkılaştırarak, kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırarak, imar ve inşaat standartlarını yükselterek, vatandaşlarımızı bilinçlendirerek, binalarımızı sağlama almak mecburiyetindeyiz. Bu sadece devletin konut üretimiyle çözülebilecek bir sorun değildir. Vatandaşlarımızdan kendi oturdukları binaların depreme dayanıklılığı ve gerekiyorsa dönüştürülmesi konusunda daha fazla gayret bekliyoruz. Felaketin ardından yapılacak müdahaleler için de güçlü bir acil durum altyapısı kurmamız gerekiyor.”

“CHP Genel Başkanı telefon edip ‘Bize ne düşer?’ diye sormalıydı”

Erdoğan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirerek “Kriz merkezinde tüm kabinemle toplantı yaptık. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı da oradaydı. Biz kabile yönetmiyoruz. İzmir gibi büyük bir şehirde büyük bir felaket oldu. Biz seferber olduk. Temenni ederdim ki ana muhalefet partisinin genel başkanı bize telefon edip ‘Bize ne düşer?’ diye sorsun” dedi.

“Kendi geliştirdiğimiz aşıyı bahar aylarında uygulamaya başlayabiliriz”

Erdoğan, koronavirüs salgını hakkında da açıklamalarda bulundu. Koronavirüs salgınında herhangi bir krizle karşı karşıya kalınmadığını ve günlük hasta sayısının “her bakımdan yönetilebilir seviyede” olduğunu belirten Erdoğan, aşı çalışmaları hakkında ise şunları söyledi: “Yıl sonuna kadar yabancı ülkelerde geliştirilen bir ya da birden çok aşıyı vatandaşlarımıza uygulayacağız. Kendi geliştirdiğimiz aşıyı da bahar aylarında uygulamaya başlayacağız. Özellikle İstanbul’da yaşayan vatandaşlarımızın kurallara uymasını rica ediyorum. Buradaki artışın önüne bu şekilde geçebiliriz.”

“Restoran, sinema, halı saha gibi yerlerdeki hizmetler saat 22.00’de sona erecek”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye genelinde geçerli olacak şekilde berber, hamam, düğün salonu, internet kafe, sinema, tiyatro, halı saha ve paket servis hariç olmak üzere lokanta ve restoran gibi işyerlerindeki hizmetlerin saat 22.00’de sona ereceğini de açıkladı.

“Yüz yüze eğitimde çok ciddi bir sorunla karşılaşmadık”

Yüz yüze eğitimde bugüne kadarki uygulamalarda çok ciddi bir sorunla karşılaşılmadan ilerlendiğinin altını çizen Erdoğan, salgının seyrine göre önümüzdeki haftalarda diğer sınıfların durumunun da değerlendirileceğini söyledi.

“Şiddet içeren bir saldırıyı gerçekleştiren Müslüman ise derhal olaya terör saldırısı deniyor”

Erdoğan, dün akşam (2 Kasım) Avusturya’nın başkenti Viyana’da yaşanan saldırıyla ilgili de şunları söyledi: “İslam’a saldırı öyle bir noktaya geldi ki yaşanan en küçük bir hadiseyle ilgili önüne arkasına bakılmadan hemen Müslümanlar hedef gösteriliyor. Şayet şiddet içeren bir saldırıyı gerçekleştiren Müslüman ise derhal olaya terör saldırısı, zanlı ya da terörist damgası vuruluyor. Ama başka inançtan ise ya ‘polisiye vaka’ deyip geçiyorlar ya da failin akli dengesi sorgulanarak konunun üzeri örtülüyor. Bu vesileyle dün gece Avusturya’nın başkenti Viyana’da yaşanan kanlı saldırıyı samimiyetle kınadığımı belirtmek istiyorum. Faili kim olursa olsun bu tür saldırıların tasvibi mümkün değildir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.