Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şanlıurfa ve Gaziantep’te il kongrelerine katılan DEVA Partisi lideri Ali Babacan, gazetecilerin sorularını yanıtladı: “Erdoğan toplumdan gelecek tepkiden korktuğu için sokağa inemiyor”

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi, 31 Ekim Cumartesi günü Gaziantep’te ve 1 Kasım Pazar günü Şanlıurfa’da il kongreleri düzenledi. Medyascope, DEVA Partisi lideri Ali Babacan’ın da katıldığı kongreleri yerinde takip etti. Babacan kongrelerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Medyascope muhabiri Yusuf Said Akcakaya’nın da aralarında olduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“AKP teşkilatları dağılmış durumda, ortada parti diye bir şey kalmadı”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Evine ekmek götüremeyen mi var?” sözleriyle ilgili, “Sayın Erdoğan’ın Devlet Bahçeli ile oturup konuşması lazım, böyle bir şey var mı yok mu? Gerçek ortada, evine ekmek götüremeyen çok sayıda insan var. Daha önce çok sayıda seçim kampanyası için sokak ve çarşıda gezdim, ilk defa yaptığımız bu kongreler esnasında gerçekleştirdiğimiz çarşı ziyaretlerindeki kadar kötü bir tabloyla karşılaştım. Çok sayıda insan sokakta yattığını, evine ekmek götüremediğini söylüyor” dedi.

İktidar partisinin teşkilatlarının dağıldığını söyleyen Babacan, “Böyle bir durumda iktidar partisinin teşkilatlarının hemen organize olması lazım. Fakat teşkilatlar da dağılmış durumda. Zaten ortada parti diye bir şey kalmadı, tek bir kişi etrafında oluşan bir yapı sözkonusu” diye konuştu.

“Erdoğan toplumdan gelecek tepkiden korktuğu için sokağa inemiyor”

Ali Babacan’ın bu cevabı üzerine gazeteciler, “Bu durumu Cumhurbaşkanı Erdoğan görmüyor mudur?” sorusunu yöneltti. Babacan ise “Erdoğan’a artık yaklaşılamıyor, kendisi de insanlara pek yaklaşamıyor. Toplumdan gelecek tepkiden de korkuyorlar belli ki. Örneğin Diyarbakır’ın bir caddesinde bir yürüsün Sayın Cumhurbaşkanı. Bilemiyorum, bu çok kolay olmayabilir” cevabını verdi.

“Ülkenin bir geçiş sürecine ihtiyacı var, bu süreçte cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin güç ve yetkilerine ihtiyaç var”

DEVA Partisi olarak yeni bir anayasa çalışması başlattıklarını anlatan Babacan, ülkenin içinde bulunduğu yıkım nedeniyle bir geçiş sürecine ihtiyacın olduğunu ve bu nedenle yeni seçilecek cumhurbaşkanının, mevcut yönetim sisteminin güç ve yetkilerine sahip olması gerektiğini söyledi. Babacan ayrıca, bu geçiş sürecinden sonra tekrar parlamenter sisteme dönüş taahhüdünün verilmesi gerektiğini vurguladı.

“AKP’nin bu günlere geleceğini hiç düşünmezdim”

“Kurucuları arasında olduğunuz AKP’nin böyle bir baskı ve korku iklimi yaratacağını düşünür müydünüz?” sorusuna Babacan, şu karşılığı verdi: “AKP’nin bugünlere geleceğini, böyle bir baskı ve korku iklimi yaratacağını hiç zannetmezdim. Müesses nizamın baskısına isyan olarak ortaya çıkmış bir hareketti fakat müesses nizamın kendisi haline geldi. Bu güç kullanımı süre ve hukukla sınırlanmalı.”

“Çok şükür ne muhafazakâr ne liberal ne sağcı ne solcuyuz”

Gazeteciler Babacan’a,“Parti kurucularınızla görüştüğümüzde muhafazakâr bir hava hissetmedik” dedi. Babacan da muhafazakâr bir parti olmadıklarını söyledi ve “Aynı zamanda ne liberaliz ne solcuyuz ne de sağcıyız. Biz herkesin oyuna talibiz ve herkes bizde kendinden bir şeyler bulabilecek” dedi.

“DEVA Partisi’ne katılanların yüzde 30’u geçmişte AKP’ye oy vermiş”

Babacan, DEVA Partisi’ne başvuran gönüllerden 18 bin kişinin katıldığı bir araştırmanın sonucunu da aktardı. Babacan, gönüllülerden yüzde 30’unun daha önce siyasi tercihlerinin AKP, yüzde 20’sinin ise CHP olduğunu söyledi. İYİ Parti, HDP ve MHP’den de yüzde 10’a yakın bir oranda gönüllüler olduğunu belirten Babacan, yüzde 18’inin ise daha önce hiçbir partiye oy vermediğini söyledi.

Vatandaştan Babacan’a: “Eve ekmek götüremiyoruz”

DEVA Partisi, 31 Ekim Cumartesi Gaziantep’te, 1 Kasım Pazar günü ise Şanlıurfa’da il kongreleri düzenledi. Kongreye partinin lideri Ali Babacan da katıldı. Kongre programları kapsamında Şanlıurfa ve Gaziantep’teki sivil toplum kuruluşları, sanayi ve ticaret odaları, kanaat önderleri ile görüşen Babacan, kongre sonrasında çarşıyı gezerek esnafı ziyaret etti. Gaziantep’teki çarşı gezisi sırasında Ali Babacan ile konuşan bir vatandaş, “Eve ekmek götüremiyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.