Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sri Lanka’da kıyıya vuran 120 balina kurtarıldı

Güney Asya ülkesi Sri Lanka’da donanma yetkilileri, donanma askerlerinden ve vatandaşlardan oluşan gönüllülerin, ülkenin en büyük sahili olan Panadura’da kıyıya vuran 120 balinayı kurtardığını ancak içlerinden en az iki balinanın telef olduğunu açıkladı.

Sri Lanka’nın başkenti Kolombo’nun Panadura bölgesinde bu sabah (3 Kasım) kıyıya vuran 120 balina, donanma askerleri ve gönüllüler tarafından kurtarıldı. Sri Lanka Donanması sözcüsü Indika de Silva, donanma askerleri ve sahil güvenlik ekiplerinin yanı sıra yerel gönüllülerin yardım ettiği kurtarma çalışmalarında yaklaşık 120 balinanın kurtarıldığını ancak içlerinden en az iki balinanın telef olduğunu açıkladı. 

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan de Silva, “Küçük devriye gemimizi balinaları derin sulardan çekmek için kullandık. Ne yazık ki iki balina kıyıya çıktıklarında telef olmuştu” dedi.

Sri Lanka’nın Deniz Çevre Koruma Kurumu (MEPA) Başkanı Dharshani Lahandapura, AFP’ye verdiği demeçte “Böylesine büyük bir sayının kıyılarımıza ulaşması alışılmadık bir durum. Balinaların karaya neden çıktıklarını henüz bilmiyoruz. Bunun, eylül ayında Tazmanya’daki olayla benzer bir olay olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Geçen eylül ayında yaklaşık 500 balina, Avustralya’nın güneydoğusunda bulunan Tazmanya Adası kıyılarına vurmuş, içlerinden 380 balina kurtarılamamıştı.

Son zamanlarda balinaların toplu bir şekilde karaya vurma nedenleri bilim insanları tarafından araştırılıyor.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.