Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD seçimleri – Trump: “Biz kazandık, seçimi çalmaya çalışıyorlar” Biden: “Kazanacağımıza inanıyorum”

ABD’de ülkeyi önümüzdeki dört yıl boyunca yönetecek başkanın yanı sıra, 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı ve 100 üyeli Senato’nun 35 üyesini belirlemek üzere yapılan seçimlerde tüm sandıklar kapandı. Oy sayımı bazı eyaletlerde sürerken, bazılarında ara verildi.

Biden: “Kazanacağımıza inanıyorum”

Demokrat aday Joe Biden, son sandıklar kapanmadan kısa süre önce seçmenlerine seslendi ve “Kazanacağımıza inanıyorum, siz de inanmayı bırakmayın” dedi.

Trump: “Büyük kazandık. Seçimi çalmaya çalışıyorlar. İzin vermeyeceğiz”

Başkan Donald Trump ise Biden’ın konuşmasından hemen sonra seçimle ilgili günün ilk Twitter paylaşımını yapmaya başladı ve “Büyük kazandık” diye yazıp Demokratlar’ı seçimi “çalmaya” çalışmakla suçladı. “Buna asla izin vermeyeceğiz. Sandıklar kapandıktan sonra oy kullanılamaz!” diye yazan Trump, ilerleyen saatte konuşma yapacağını da duyurdu. Twitter, Trump’ın Demokratlar’a yönelik ithamının yer aldığı paylaşımı için “uyarı” ibaresi koydu.

Başkanlık yarışında kritik rol oynaması beklenen eyaletlerden Seçiciler Kurulu’nda 29 delege ile temsil edilen Florida‘yı kesin olmayan sonuçlara göre Cumhuriyetçiler’in adayı ve Başkan Donald Trump kazandı. Bugüne kadar Florida’yı almadan başkanlığı kazanan Cumhuriyetçi Partili aday olmadı.

Trump kritik eyaletlerden Georgia‘da seçim öncesi anketleri yanlış çıkaracak şekilde önde. Bu eyalette oyların yüzde 54’ü sayıldığında Trump rakibine 13 puan fark atmış (yüzde 56’ya yüzde 43) görünüyordu.

Arizona’yı Biden’ın kazandığı kesinleşirse Demokratlar sevinecek

Cumhuriyetçi Parti’ye yakın Fox News‘a göre bir başka önemli eyalet olan Arizona‘yı ise Joe Biden aldı.

Fox News’un tahmini tutarsa, Arizona’da Biden, 1996’da Bill Clinton’dan sonra kazanan ilk Demokrat başkan adayı olacak. Biden’ın Arizona’da galip çıktığı kesinleşirse ve Michigan ve Wisconsin‘de de Trump’ı geçerse Pensilvanya’yı almadan başkanlığı kazanması mümkün. Bu üç eyalette oy sayımı bugün tamamlanmayacak.

Adaylardan birinin başkanlığı garantilemesi için toplam delege sayısı 538 olan Seçiciler Kurulu’nda 270 delegeyi kazanması gerekiyor.

Türkiye saati ile 09.15’te kesin olmayan ilk sonuçlara göre, Biden’ın kazandığı Seçici Kurul delege sayısı 224, Trump ise 213 delege kazanmış durumda.

Temsilciler Meclisi seçimlerinde Demokrat Parti, beklendiği gibi çoğunluğu yine elinde tutacak gibi görünüyor. Senato seçimlerinde ise Demokratlar’ın çoğunluğu Cumhuriyetçiler’den alma şansı çok az.

Yüksek katılım

ABD’de seçim günü öncesinde şahsen ya da postayla erken oy kullananların sayısı 103 milyonu buldu.

New York Times‘a göre, seçim günü oy kullananlar da eklenince katılım 160 milyonu bulabilir. Bu öngörünün doğru çıkması halinde, seçime katılım oranı yüzde 67 ile katılımın yüzde 65 olduğu 1908 yılındaki seçimlerden bu yana ulaşılan en yüksek düzey olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.