Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim krizinin yol açtığı küresel ısınma, hamilelikte düşük yapma ihtimalini arttırıyor

Araştırmacılar, hamilelik sırasında yüksek sıcaklıklara ve sıcak hava dalgalarına maruz kalan kadınların prematüre veya ölü doğum yapma risklerinin diğer kadınlara göre daha yüksek olduğuna dikkat çekti.

İngiliz Tabipler Birliği’nin (BMJ) tıp dergisinde bugün (4 Kasım) yayımlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre, hamilelikleri sırasında yüksek sıcaklıklara ve sıcak hava dalgalarına maruz kalan kadınların prematüre veya ölü doğum yapma riskleri, diğer kadınlara oranla daha fazla.

Araştırmaya göre, yüksek sıcaklıklara maruz kalan insan sayısının artmasıyla birlikte hava sıcaklıklarında yaşanan küçük artışlar bile halk sağlığı üzerinde olumsuz bir etki bırakabilir.

Araştırmacılar ayrıca, özellikle tropik iklime sahip olan veya ekonomik olarak daha yoksul bölgelerde rastlanan bu durumun, küresel ısınmayla birlikte daha da artacağı görüşünde.

Hamile kadınlar “yüksek risk” grubunda 

Hamile kadınların sıcak havalarda “yüksek risk” grubunun başında yer aldığını ortaya koyan araştırmada, küresel ısınma sonucu dünya genelinde sıcaklıkların bir derece arttığı ve buna bağlı olarak hamilelikte düşük yapma ve ölü doğum yapma oranlarının da yükseldiği belirtildi.

Araştırmacılar son olarak, hava kirliliği gibi diğer olumsuz faktörlerin de ölü doğumlara veya erken doğumlara etkisi olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Uluslararası İklim Değişikliği Paneli’ne (IPCC) göre, küresel ısınmaya bağlı yüksek sıcaklıkların ilk olarak tropik bölgelerde artması bekleniyor. 

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.