Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sosyal Medya Yasası: Facebook, YouTube, Instagram, Twitter ve TikTok’a 10’ar milyon TL’lik ceza kesildi

Türkiye’nin resmi bir temsilci bulundurma şartını tanınan sürede yerine getirmeyen sosyal medya platformları Facebook, Twitter, YouTube, Periscope, TikTok ve Instagram’a 10’ar milyon Türk Lirası ceza kesildi. 

Süreç nasıl işleyecek? 

Sosyal medya platformlarının, temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüklerini yerine getirmeleri için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından verilen süre 2 Kasım’da sona erdi. Bu cezanın ardından yine bir ay içinde temsilcilik bulundurmayan sosyal medya platformları için bu ceza 30’ar milyon Türk Lirası olacak. İki ay sonra bu sosyal medya platformlarının reklam vermeleri yasaklanacak. Reklam yasağından üç ay sonra bant genişliği yüzde 50 daraltılacak. Yine 30 gün içinde temsilci atanmaması halinde sulh ceza hâkimliğine başvurularak internet hızının yüzde 90’a kadar düşmesi istenecek. Sosyal medya platformları kendisine kesilen cezanın ardından temsilci görevlendirirse idari para cezasının dörtte birini ödeyecek.

Platformlara verilen cezayı Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Twitter hesabından duyurdu.

Kamuoyunda “Sosyal Medya Yasası” olarak bilinen ve 1 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe giren 7253 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a göre günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurtdışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye’de en az bir temsilci bulundurmaları, bu kişinin de iletişim bilgilerine doğrudan erişilebilecek şekilde internet sitesinde yer verilmesi gerekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.