Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Başkanlık seçimlerinde oy sayımının devam ettiği ABD, Paris İklim Anlaşması’ndan resmen çekildi – Joe Biden: “20 Ocak’ta anlaşmaya tekrar katılacağız”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), çarşamba günü (4 Kasım) iklim değişikliğiyle mücadele adına atılmış en büyük uluslararası adım olan Paris Anlaşması’ndan resmen çekildi. 4 Kasım 2019 tarihinde anlaşmadan çekilmek için resmi başvuru yapan ABD hükümeti, anlaşmanın sona erdirilmesi için gerekli olan bir yılın dolmasının ardından, 200 ülke tarafından imzalanan anlaşmadan çekilen ilk ülke oldu. 3 Kasım’da yapılan başkanlık seçimlerinin ardından oy sayımının halen devam ettiği ABD’de, Donald Trump karşısında yarışan Demokrat başkan adayı Joe Biden’ın seçildiği takdirde anlaşmayı yeniden imzalaması bekleniyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), çarşamba günü (4 Kasım) iklim değişikliğiyle mücadele adına atılmış en büyük uluslararası adım olan Paris Anlaşması’ndan resmen çekilen ilk ülke oldu. ABD Başkanı Donald Trump, 2017 yılında ABD’yi 200 ülke tarafından imzalanan anlaşmadan çekeceğini duyurmuş, 4 Kasım 2019 tarihinde ise anlaşmadan çekilmek için resmi başvuru yapmıştı. Anlaşmanın sona ermesi için gerekli olan bir yılın dolmasının ardından ABD dün anlaşmadan çekildi.

Ülkede 3 Kasım’da yapılan başkanlık seçimlerinde yarışı şimdilik Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump’ın önünde götüren Demokrat başkan adayı Joe Biden, bu sabaha karşı Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, seçildiği takdirde başkanlık görevine başlayacağı 20 Ocak tarihini işaret ederek, “Bugün Trump hükümeti resmi olarak Paris İklim Anlaşması’ndan resmi olarak çekildi. Ancak tam 77 gün sonra, Biden hükümeti anlaşmaya geri katılacak” dedi.

Başkanlık kampanyası süresince iklim değişikliği ve çevre konularının önemini dile getiren Biden, Çin’in ardından dünyanın en büyük ikinci karbon salımı yapan ülkesi olan ABD’nin karbon salımını 2050 yılına kadar sıfıra indirmeyi hedefleyen 1.7 trilyon dolarlık bir çevre planı açıklamıştı.

Paris Anlaşması nedir?

Fransa’nın başkenti Paris’te 2015’te düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Konferansı’nda 200 ülke tarafından imzalanan Paris Anlaşması, 2016 yılında yürürlüğe girdi. Anlaşma, uluslararası işbirliği ile küresel sıcaklık artışını iki derecenin altında tutmayı ve sera gazı salımını küresel seviyede azaltmayı hedefliyor.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.