Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin emekliliğe mi hazırlanıyor? Rusya’da devlet başkanlarına ömür boyu dokunulmazlık tasarısı parlamentoda

Rusya Parlamentosu, devlet başkanlarına ömür boyu dokunulmazlık kazandıracak yasa tasarısını görüşüyor. Yasa tasarısı, bu hafta parlamentoya sunulan ve eski devlet başkanlarına koruma sağlayan ikinci tasarı olduğu için, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emekli olabileceği söylentileri güçlendi.

İngiliz The Sun gazetesi bu gelişmeler üzerine Moskova’daki kaynaklardan edindiği bilgilere dayanarak Putin’in, parkinson hastalığı belirtileri gösterdiği yönünde haber yaptı. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov bu haberin ardından açıklama yaptı ve iddiayı yalanladı. Peskov, söylentilerin doğru olmadığını, Putin’in son derece sağlıklı olduğunu ve emekli olmayacağını söyledi.

Tasarı, parlamentodan geçtiği takdirde emekli devlet başkanlarına hayatları boyunca işledikleri bütün suçlardan koruma sağlayacak. Şu an geçerli olan yasalar, eski devlet başkanlarının sadece görev süreleri boyunca işledikleri suçlar sebebiyle yargılanmalarına engel oluyor.

Geçen hafta parlamentoya bir başka tasarı sunuldu. Bu tasarıya göre Putin, Rusya Federasyonu Konseyi’nde ömür boyu senatör olabilecek. Senatörlük pozisyonu da yargılamadan koruduğu için 68 yaşındaki Putin’in emekliliğe hazırlandığı konuşulmaya başlamıştı. Putin’i yargıdan koruyacak yeni yasa tasarısı da bu yöndeki düşünceleri güçlendirdi.

2000 yılından beri Rusya’yı yöneten Putin, dönem limitlerini kaldırarak 2036 yılına kadar devlet başkanı kalabileceği anayasal altyapıyı da hazırlamıştı.

Koronavirüs salgınının başından beri çok nadir dışarıya çıkan Putin, pencereleri olmayan bir sığınakta yaşıyor.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.