Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taylandlı drag queen, ülkedeki gösterilerde LGBTİ+ haklarını savunarak eylemcilerin hükümet değişikliğinden daha fazlasını talep ettiğini gözler önüne seriyor

Taylandlı drag queen (gösterişli kadın elbiseleri giyerek şovlara çıkan eşcinsel erkek) Aunchalee Pokinwuttipob, ülkedeki protesto gösterilerine katılanların hükümet değişikliğinden çok daha fazlasını talep ettiklerini gözler önüne serdi. 26 yaşındaki trans Aunchalee, makyajı ve dikkat çekici elbisesiyle Tayland’da kraliyet yönetimine ve orduya başkaldırının simgesi haline geldi. Aunchalee, ülkede eşcinsel evliliğin yasal hale gelmesi ve lezbiyen, gay, biseksüel, trans, interseks (LGBTİ+) bireylerin haklarının tanınmasını ve iyileştirilmesini talep ediyor. 

Taylandlı drag queen Aunchalee Pokinwuttipob, protesto gösterileri sırasında elinde tuttuğu megafonla kalabalığa sesleniyor.

Taylandlı LGBTİ+ bireyler daha kapsayıcı bir demokrasi taleplerinin yanı sıra, hükümetin bu zamana kadar kendilerini toplumdan dışladığını, ötekileştirdiğini düşünüyor. Aunchalee ya da sahne adıyla Angele Anang, “İnsan haklarını gerçekten önemsiyoruz. Uzun zamandır bunu dile getiriyoruz. Buna ifade özgürlüğü ve eşitlik de dahil. Bu Tayland için çok yeni bir kavram çünkü geçmişte bizim gibi düşünenler taleplerini dile getirme fırsatı bulamadılar” diyor

Tayland’da temmuz ayından beri süren hükümet karşıtı gösteriler başlangıçta eski cunta lideri ve Başbakan Prayuth Chan-ocha’yı hedef alıyordu. Göstericiler, Chan-ocha’nın uzun süredir elinde bulundurduğu gücü korumak için muhalefete baskı uyguladığı gerekçesiyle istifasını talep ediyordu. O günden bugüne, protesto gösterilerinin kapsamı genişledi ve eylemcilerin talepleri genişledi. Taylandlı protestocular artık, on yıllar boyunca ordunun ülke yönetimine hâkim olmasına yol açan monarşinin sona ermesini de talep ediyor. 

Üniversite ve lise öğrencilerinden başlayarak protesto gösterileri giderek daha da kalabalık bir kitleye hitap eder hale geldi. Genç kuşakların kendini ifade edebilme becerisi, muhafazakâr kraliyet yönetiminin baskısından bıkmış usanmış, yaşça daha büyük olanları da cesaretlendirdi. 

Aunchalee, kendi mücadelesinin başkent Bangkok yakınında, Ayutthaya’daki evinde muhafazakâr ve kraliyet yönetimini savunan babasına karşı başladığını söylüyor. Bugünlerde babasıyla iyi anlaştıklarını belirtiyor ancak “Ne zaman fikirlerimi açıkça dile getirmeye çalışsam tartışma çıkıyor” diye de ekliyor. 

15 yaşında okulu bırakarak başkent Bangkok’a taşınan Aunchalee, 2018 yılında başkentin Patpong olarak bilinen bölgesindeki barlarda dans etmeye başlamış. Televizyonda yayınlanan “Drag Race” adlı bir televizyon programına katıldıktan sonra sosyal medyada geniş bir kitleye hitap etmeye başlayan Aunchalee, protesto gösterilerinde yer almasıyla bu kitlenin daha da genişlediğini söylüyor.

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.