Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevden alındı, yerine Naci Ağbal getirildi – Doç. Dr. İbrahim Turhan ve Dr. Murat Kubilay yorumladı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ile Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ı görevinden alarak, yerine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı, eski Maliye Bakanı Naci Ağbal’ı atadı. Murat Uysal, 16 ay önce göreve gelmiş ve o sırada yüzde 24 olan politika faizini yüzde 8,25’e kadar indirmişti.

Merkez Bankası politika faizi şu sırada yüzde 10,25. Son atama ile Naci Ağbal, 18 yıllık AKP iktidarındaki altıncı Merkez Bankası başkanı oldu. Son gelişmeleri ekonomistler İbrahim Turan ve Murat Kubilay değerlendirdi. 

Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ve eski BIST Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. İbrahim Turhan, Murat Uysal’ın görevden alınmasının Türkiye açısından olumsuz bir gelişme olduğunu belirtti:

“Merkez Bankası diğer hiçbir kamu kurumunda olmayan bir gücü elinde bulunduruyor, o da para basmak. Anladığımız kadarıyla 2018 Temmuz’undan beri uygulanan cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde, hükümet, kendi politikalarıyla uyumlu görmediği Merkez Bankası başkanlarını görevden alıyor. Bu iki oldu. Hükümetin istemediği şey ne? Enflasyonu düşürmeye ve düşük tutmaya odaklı politikalar izlemek istiyor Merkez Bankası. Bu, hükümetin kısa vadeli amaçalrıyla çelişiyor. Hükümet daha çok para basılsın, daha çok kredi verilsin arayışı içerisinde. Merkez Bankası başkanının görevden alınması hem Türk Lirası’nın itibarı ve satın alma gücü açısından, vatandaşın satın alma gücü açısından bence son derece olumsuz bir gelişme.”

Dr. Murat Kubilay ise Naci Ağbal’ın göreve getirilmesinde Amerika Birleşik Devletleri’ndenki başkanlık seçiminin etkili olmuş olabileceğini söyledi:

“Henüz nedenini tam bilmesek de bir şekilde başkan Murat Uysal görevden alındı. Önceki Başkan Murat Çetinkaya’nın faiz artırımı yapmadığı gerekçesiyle alındığını biliyorduk. Fakat Murat Uysal’ın neden ayrıldığını bize beyan etmediler. Bir faiz artırım beklentisi vardı ve hükümet bunun önünü kesti gibi bir durumun fazla iyimser olacağını düşünüyorum. Bir ihtimal, daha önce kendisinin Halkbank’ta genel müdür yardımcısı olarak çalışması, Biden’ın kazanması sonrası Halkbank davasıyla ilgili bir tepki olabilir. Bunun haricinde yeni Başkan Naci Ağbal’ın, merkez bankacılığı deneyimi yok. Deneyimli bir maliye bürokratı, dolayısıyla nasıl bir yol izleyeceğini bilmiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.