Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berat Albayrak’ın istifası sonrası yaşananlara muhalefetten tepkiler: “Bu aile içi kriz Türkiye’yi daha derin bir krize sürüklüyor”

Haber: Okan Yücel & Özgür Özdemir

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 8 Kasım Pazar akşamı Instagram hesabından yaptığı paylaşım ile istifa ettiğini duyurdu. Yapılan paylaşımda, “Yaklaşık beş yıldır sürdürdüğüm bakanlık görevime sağlık sorunlarım nedeniyle artık devam edememe kararı aldım” denildi. Hükümetten ise bu paylaşıma dair henüz bir açıklama yapılmadı. 

Medyascope’a konuşan muhalefet partilerinin ekonomi kurmayları ise tepkili. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Sözcüsü Faik ÖztrakBu tablo bize ülkenin yönetilmediğini gösteriyor” derken Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomi Politikaları’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan da “İstifaya tepki gelmemesi aile içi bir krizin varlığını gösteriyor. Bu aile içi kriz de Türkiye’yi daha derin bir krize sürüklüyor” değerledirmesinde bulundu. İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Albayrak’ın istifası ile ilgili “Hiçbir sorumlu siyasetçi bu şekilde istifa edemez” diye konuştu. DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakçı ise istifa şeklinin ve uzun süredir açıklama yapılmamasının en büyük nedeninin, mevcut cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi olduğunu vurguladı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da partisinin bugünkü “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” panelinde konuştu. İstifa yönteminin devlet teamülleri ile örtüşmediğini belirten Davutoğlu, habere yer vermeyen televizyon kanallarını da eleştirdi.

Faik Öztrak: “İstifaya bir tepkinin gelmemesi aile içinde müzakerelerin sürdüğünü gösteriyor”

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifa paylaşımından sonra yaşananları hatırlatarak erken seçim çağrısı yaptı. Öztrak, “Ülke krizin içinde, Hazine ve Maliye Bakanı var mı, yok mu? Belli değil. Bu kriz ve bunalım içinde bakan istifa etmeye cesaret edebiliyor. Bu tablo bize ülkenin yönetilmediğini gösteriyor. Şu ana kadar hükümetten istifaya dair bir tepkinin gelmemesi bize, aile içinde müzakerelerin sürdüğünü gösterir. Aile içinde bir kavga var. İstifayla ilgili haber yapılmaması havuz medyasının ne halde olduğunu bu olayla birlikte bir kere daha gösterdi” dedi.

“Şu an yaşanan şey laubalilik, seçim sandıkları kurulsun”

Öztrak, Albayrak’ın istifasından sonra yaşanan gelişmeleri “laubalilik” olarak nitelendirdi. Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakan gece paylaşım yapıyor. Hiçbir yerden bir açıklama gelmiyor. Nasıl yönetilecek bu ekonomi? Dolar kurunun düşmesi de söylediklerimizin ne kadar haklı olduğunu gösteriyor. Şu an yaşanan şey laubalilik. İnsanlar askıda ekmeğe gönderilirken yaşanan şeyler tek adam rejiminin nasıl bir laubalilik içinde olduğunu gösteriyor. En baştan beri, ‘Damada verilen ekonomi yönetiminden bir sonuç alamazsınız’ dedik. Bir an evvel milletin özlemlerine ve taleplerine cevap verip seçim sandıklarını getirsinler.

Garo Paylan: “Bu aile içi kriz Türkiye’yi daha derin bir krize sürüklüyor”

HDP Ekonomi Politikaları’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Berat Albayrak’ın istifasını “aile içinde kriz” olarak değerlendirdi. Paylan, “İstifa paylaşımını okurken saray içi entrikaların varlığını gördüm. Erdoğan, Türkiye’yi bir şirket gibi yöneteceğini söylemişti ama bir aile şirketine dönüştürdü. Bu aile şirketi Türkiye’yi iflasa sürükledi. İstifaya tepki gelmemesi aile içi bir krizin varlığını gösteriyor. Bu aile içi kriz de Türkiye’yi daha derin bir krize sürüklüyor. Aile içi mesele 83 milyonun geleceğini karartıyor” diye konuştu.

“Tek adam sistemi değişmedikçe istifalar ekonomik krize çare olmayacak”

Paylan, istifaların ekonomik krize çare olamayacağı görüşünde. Paylan’a göre sistem değişmedikçe ekonominin içinde bulunduğu kriz hali devam edecek: “Bu karanlığı görenler bir şekilde bunun sorumlusu olarak Erdoğan’ı görmedikleri için önce Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ı ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı görevden aldılar. Bu işin baş sorumlusu Erdoğan’dır. Burada bir hedef şaşırtma var. Bakanlar değişse de bütün kararların tek adamın iradesiyle alındığı sistem değişmedikçe böyle istifalar ekonomik krize çare olmayacak. Dolar kurunun istifa ile birlikte düşmeye başlaması ise ekonomide atılan fazla sayıdaki irrasyonel adımın sonucudur. Kötü yönetim ve tek adam rejimi altında bile piyasalarda, rasyonel adımlar atılabilir beklentisiyle döviz kurunda düşüşler yaşandı. Kural bazlı bir ekonomik düzene dönülebileceği beklentisiyle piyasada rahatlamalar olabilir fakat bunlar geçiçi durumlar, tek adam rejimi sürdükçe kan kaybı devam edecektir.” 

Erhan Usta: “Hiçbir sorumlu siyasetçi bu şekilde istifa edemez”

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta da ekonomi yönetiminin başarısız olduğu için istifanın gerçekleşmesi gerektiğini belirterek, “Normal şartlarda olması gereken bir şeydi. Son derece başarısız bir ekonomi yönetimi var. Gelişmiş demokrasilerde bu tür durumlarda zaten istifa edilmesi gerekir ancak istifa kararını beklemiyordum. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) seçimleri ile ilgisi olduğunu zannetmiyorum. Joe Biden zaten ocak sonunda görevi alacak. Bu yüzden gece yarısı bu kadar belirsizlik yaşanmaz. Merkez Bankası başkanı atamasıyla ilgisi var gibi duruyor” dedi.

Usta, Berat Albayrak’ın istifa etme yöntemini de eleştirerek “İstifa ediş şekli oldukça yanlış. Böyle bir şey olamaz. Hiçbir sorumlu siyasetçi böyle istifa edemez. Düzgün bir şekilde basın toplantısı yaparsınız. Sosyal medyadan yap sonra ortadan kaybol, hiç yakışır bir şey değil” diye konuştu.

“Piyasaları sürekli rahatsız eden sorumsuz açıklamaları vardı”

Erhan Usta, Berat Albayrak dönemindeki ekonomi politikalarını ise şöyle eleştirdi: “Berat Bey çok yanlış bir borçlanma stratejisi izledi. Altına ve dövize dayalı borçlanma yaptı gelir gelmez. Aşırı yüksek maliyetle borçlanıldı. Berat Albayrak geldiği günden beri faiz yükü çok arttı. En büyük başarısızlıklarından biri buydu. Elbette bütün yapısal sorunları Berat Albayrak’ın üzerine yıkamayız ancak salgınla mücadelede de yanlış kararlar alındı. Gelişigüzel şekilde kredi büyümesi yapıldı, doğrudan para transferi yapılmadı ve bütün göstergeler bozuldu. Sürekli piyasayı rahatsız eden yanlış beyanatları vardı. Karşısında kimse bir şey bilmiyormuş gibi konuşuyordu. ‘Ben dolara bakmıyorum, istesek düşürürüz’ gibi sözleri söyledi. Bu kadar dış kaynağa bağımlı ve küresel sisteme entegre olmuş bir ekonomide, ekonomiden sorumlu bakanın bu tür sorumsuz laflar etmesi piyasalarda da ciddi rahatsızlık oluşturdu.”

Ahmet Davutoğlu: “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi istifa restleşmesine yol açan bir yapı getirdi”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da partisinin bugünkü “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” panelinde konuştu. İstifa yönteminin devlet teamülleri ile örtüşmediğini belirten Davutoğlu, istifa haberini vermeyen televizyon kanallarını da eleştirdi: “Dün gece hem basın özgürlüğü hem devlet teammüleriniz hem de ülkemizin eğitim kalitesi açısından ciddi bir hicap ve hüzün duyduk. İstikrar getireceği vaat edilen cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi istifa restleşmesine yol açan bir yapı getirdi. Bir bakanın istifasını mertçe, halk önünde görünerek yapmak yerine, sosyal medyadan yapması devlet geleneğimiz açısından hicap vericidir.”

“Türkiye Cumhuriyet Devleti bir kabile ya da aşiret devleti değildir”

Davutoğlu istifaların, devletin yapısını derinden çökerttiğini vurguladı: “Türkiye Cumhuriyet Devleti bir kabile ya da aşiret devleti değildir. İstifa mekanizması onurlu bir mekanizmadır. Tek taraflı alınır ama muhatabı önce üst makamlardır sonra kamuoyudur. Sosyal medyadan bu yolla yapılan istifalar devlet yapımızı derinden çökertmektedir ve demokrasimiz adına hicap vericidir. Kişiselleşmiş bir iktidar ve kişisel ilişkiler üzerinde yürüyen bir yönetim biçimiyle demokrasi Türkiye’de en fazla yarayı almıştır.”

“Basın özgürlüğü açısından yüzkarası bir gece yaşandı” 

Ahmet Davutoğlu, Berat Albayrak’ın istifa haberinin haber kanallarında yer almamasına da değindi: “Ana haber kanalı olarak nitelenen hiçbir kanal bu haberi konuşamadı. Bir ülkenin kaderini etkileyecek bir süreçte sessiz kalıyorsanız bu affedilir değildir. Basın özgürlüğü açısından yüzkarası bir gece yaşandı.”

“Mektup ilkokul seviyesinde bir Türkçe ile yazılmış”

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu istifa mektubundaki Türkçe kullanımını da eleştirerek “Türkiye’de bakanlık makamına gelmiş birisinin bu kadar kötü bir Türkçe kullandığına inanamadığım için mektubun gerçek olduğunu düşünmedim. İlkokul seviyesinde bir Türkçe. Bakan Türkçe bilmiyorsa yanındaki danışmanları bilsin. Bu Türkçe ile değil bakanlık, küçük bir kurum bile yönetilemez” diye konuştu.

Ali Babacan: “Dün gece yapılan bir iflas açıklamasıdır”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan partisinin 1. Olağan Bilecik İl Kongresi’nde Albayrak’ın istifasıyla ilgili konuştu. Babacan, “Akraba kayırmacılığının, basını sansürleme işgüzarlığının kötü sonuçlarına son 24 saatte tekrar şahit olduk. Halkımıza yoksulluğu dayatan beceriksiz ekonomi politikasının iflasını canlı canlı izledik. Demokrasiyi, hukuku, insan haklarını askıya alanlar, saatlerdir devleti de askıya almıştır. Dün gece yapılan açıklama bir istifa açıklaması değil, bir iflas açıklamasıdır. Partili cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi dün gece sosyal medya üzerinden iflasını açıklamıştır” dedi.

İbrahim Çanakçı: Naci Ağbal ile Berat Albayrak arasında görüş ayrılıkları olduğu biliniyordu”

DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakçı ise istifa şeklinin ve uzun süredir açıklama yapılmamasının en büyük nedeninin mevcut cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi olduğunu vurguladı: “Piyasaları etkileyecek bir haber olmasına rağmen herhangi bir resmi açıklama yapılmamış olması, Türkiye’nin yönetimi açısından gelinen olumsuz noktanın bir göstergesi. Bu piyasaya etkisi olan bir şey, herhangi bir bakanın istifası değil. Merkez Bankası Başkanı olarak atanan Naci Ağbal ile Berat Albayrak arasında görüş ayrılıkları olduğu biliniyordu. Buna tepki olarak istifa kararını kendisi de almış olabilir. Bu atama kendisine bir mesaj da olabilir. Ancak bu arka plan hesaplarıyla parti olarak ilgilnemiyoruz.”

“Türkiye’yi bu hale getiren bu hükümet sistemi ve ekonomi anlayışı”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tek başına aldığı kararlar ile ülke yönetilmesinin faturasının oldukça ağır olduğunu belirten Çanakçı, sözlerini şöyle sürdürdü “Eskiden böyle bir karar alınmış olsaydı Bakanlar Kurulu’na gelinecekti ve bakanlar da kendi tepkilerini ortaya koyacaktı. Şimdi Merkez Bankası’na bir gece yarısı atama yapılıyor ve o atamayla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı’nın haberi yok, olması da bu sistem içinde mümkün değil. Cumhurbaşkanı kararı tek başına alıp Resmî Gazete’de yayımlıyor. Bu da mevcut hükümet sisteminin büyük bir sorunu. Türkiye’yi bu hale getiren bu hükümet sistemi ve ekonomi anlayışı.”

Döviz kurları neden düştü?

Döviz kurlarında yaşanan düşüşün nedeninin ise yeni gelen Merkez Bankası başkanına piyasaların kredi açması olduğunu belirten Çanakçı, “Naci Ağbal’ın şeffaflığa dönüleceğine ve para politikalarının kullanılacağına dair yaptığı açıklamaların ardından döviz kurlarının düşmesi, piyasaların her zaman yeni gelen kişilere kredi açtığının göstergesi. Ancak esas durum 19 Kasım’daki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı sonrasında ortaya çıkacaktır. Bu değişikliği ABD’deki başkanlık seçimlerine birebir bağlamak doğru olmaz ama etkilemiş olabilir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.