Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çinli öğrenciler, üniversitelerde kadın öğrencilerin regl utancının önüne geçmek için “Yanındayız” kampanyası başlattı

Çinli üniversite öğrencileri, üniversitelerin tuvaletlerinde ücretsiz hijyenik ped dağıtarak genç kadınların regl kanamasından utanmalarına son vermeye çalışıyor. 

Kampanya kapsamında 250 kampüse “hijyenik ped destek kutuları” yerleştirildi. Bu kampanyayı, sosyal medya üzerinden, kendilerine “Yanındayız” adını veren bir grup başlattı. 

Minzu Üniversitesi öğrencilerinden Wang Ping, “Bunu regl kanamasından utanılmasını sonlandırmayı umarak yapıyoruz” derken gönüllülerin yardımıyla üniversitenin etrafına on kutu yerleştirdiklerini sözlerine ekledi. 

Guangxi Üniversitesi üçüncü sınıf öğrencilerinden Liu ise, kampüslerindeki marketten ped aldığında satıcıların ürünü siyah bir plastik torba içine yerleştirip kendisine verdiklerinden yakındı.

Yanındayız grubu üniversitelerin, kadınların farkındalık geliştirdikleri ve güçlendikleri bir yer olması gerektiğini savunuyor.

Çin Halk Cumhuriyeti’nde koronavirüs salgınının ilk aylarında uygulanan sıkı karantina koşullarında, hijyenik pedler hayati ihtiyaç olarak kabul edilmemişti ve kendilerine ped sağlanmayacağı söylenen kadın sağlık çalışanları da şikayette bulunmuştu. Sorunu çözmek adına yerel bir sivil toplum kuruluşu, kadın sağlık çalışanlarına hijyenik ped ve iç çamaşırı bağışında bulunmuştu. 

Ülkede ağustos ayında sosyal medyada pedlerin 21,99 yuan (27,47 TL) gibi yüksek bir fiyata satıldıkları görüntüleri paylaşılmıştı. Bu görüntüler Çinli kadın ve kızların yaşam şartları hakkında tartışmalara neden olmuştu. 

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.