Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da posta güvercininin düşürdüğü 110 yıllık askeri mesaj bulundu

Fransa’nın Ingersheim kentinde, posta güvercininin düşürdüğü tahmin edilen ve 1. Dünya Savaşı’nda bir asker tarafından gönderilen bir mesaj bulundu.

Yürüyüş yapan bir çift tarafından bulunan kapsülün içinde bir Prusya askerinin 110 yıl önce yazdığı bir posta güvercini mesajı çıktı. Mesajda, o dönem Almanya’ya ait olan Ingersheim’da konuşlanan bir piyade askeri, zor okunabilir bir el yazısıyla Almanca olarak ayrıntılı askeri manevraları anlatıyor.

Mesajda, o yıllarda Almanya ile Fransa arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı Alsas bölgesinin Bischwihr ve Ingersheim bölgelerindeki Alman tatbikatlarından bahsediliyor.

Ingersheim, şu an Fransa’ya ait ancak o tarihte Almanya’nın bir parçasıydı. 

Orbey Linge Müzesi Müdürü Dominique Jardy, askerin mesajı üst düzey bir subaya göndermek istediğini söyledi. Mesajın tarihinin yazılı olduğu kısımda bazı bozulmalar olduğu için 1910 mu yoksa 1916 yılında mı gönderildiği kesin değil fakat 16 Temmuz tarihi net bir şekilde okunabiliyor. 1 Dünya Savaşı ise 1914’ten 1918 yılına kadar sürmüştü.

Küçük kapsülü eylül ayında bulan çift, mesajı ilk olarak Orbey’de bulunan müzeye götürdü. Orbey, 1. Dünya Savaşı’nın en kanlı savaşlarının yaşandığı yerlerden biri olarak biliniyor. 

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.