Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazeteci Müyesser Yıldız tahliye edildi: “Erdoğan tutuklandığı zaman ‘kanuni’ demişti, bize yapılanlar kanuni bile değil”

“Askeri casusluk” suçlamasıyla beş aydır tutuklu bulunan Oda TV Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız, bugün (9 Kasım) ilk kez hâkim karşısına çıktı. Ankara 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme heyeti, Yıldız’ın yurtdışı çıkış yasağı konularak tahliyesine karar verdi. 

Oda Tv Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız’ın tutuklu, Tele1 TV Ankara Temsilcisi İsmail Zeki Dükel’in ise tutuksuz yargılandığı davaya CHP milletvekilleri Erdoğan Toprak, Gamze Taşcıer, Bülent Tezcan, Yıldırım Kaya, Utku Çakırözer, Mehmet Göker, Gülizar Biçer Karaca, Gülizar Emecan, Ali Haydar Hakverdi, Abdurraman Tutdere ve Tekin Bingöl katıldı. 

Dükel ve Yıldız’ın haber kaynağı olan astsubay Erdal Baran, yakınları ve avukatları da mahkeme salonunda yerini aldı. 

Duruşma, Erdal Baran’ın savunmasıyla başladı. 

Erdal Baran: “Gizli bilgilerin olduğu yazıları hiç görmedim. Konumum gereği görmem çünkü ikmal astsubayım”

Mahkeme heyetine bipolar bozukluk (iki uçlu duygudurum bozukluğu) tedavisi gördüğünü, şizofreni ilaçları kullandığını ve katılmadığı toplantıları katılmış gibi, yaşamadığı olayları da yaşamış gibi anlattığını söyleyen Baran, “Gizli bilgilerin olduğu yazıları hiç görmedim. Konumum gereği görmem çünkü ikmal astubayım” diye konuştu.

Baran, Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel ile konuşma kayıtlarına ilişkin, konuşmaların kendisine ait olduğunu ancak konuşmaların içeriklerinin çoğunlukla basına yansıyan bilgilerden oluştuğunu veya uydurma olduğunu söyledi. Baran, “Kendimi önemli göstermek için söylediğim şeylerdi” diyerek kendisini savundu.

Yıldız: “Ben tutukluyum, ama ‘devletin güvenliğini’ tehdit ettiğim yazılar özgür”

Mahkeme heyeti, Erdal Baran’ın ardından söz hakkını Müyesser Yıldız’a verdi. Yıldız savunmasına, “Huzurunuza gelmeme sebep olan bir iddianame değil, bir intikamnamedir. O yüzden sözlerimin başında bu intikamnameye karşı herhangi bir savunma yapmayacağımı belirtmek istiyorum. Ancak öncelikle benimle birlikte bedel ödettirilen ailem başta olmak üzere ilk günden itibaren kurulan bu tezgâha inanmayıp, bana sahip çıkan insanlar için ve elbette tarihe not düşme adına söyleyeceklerim var” diyerek başladı. 

Yıldız, yazdığı yazılardan dolayı tutuklu bulunmadığını söyledi ve daha önce görülen Oda TV davasına değindi. Yıldız, “Ben tutukluyum ama ‘devletin güvenliğini’ tehdit ettiğim yazılar özgür” dedi. 

Yıldız savunmasında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanıyken yargılandığı süreçteki bir cümlesinden alıntı yaptı. Yıldız, “Sayın Recep Tayyip Erdoğan 10 ay hapis cezasına çarptırıldığında, ‘Bu karar kanuni olabilir, ama hukuki değil. Hukukunuzu tanımıyorum’ demişti. İşte bu sözleri hatırlatıp, bize yapılanlar kanuni bile değil. Ben de hukukunuzu tanımıyorum diyorum” dedi. 

Yıldız savunmasını, “Bu intikamnameyi hazırlatan ve hazırlayanlar bağımsız ve tarafsız Türk mahkemelerinde yargılandıkları gün, en olmadı tarih önünde hesaba çekildikleri zaman, benim de bir çift sözüm olacaktır” sözleriyle bitirdi. 

Mahkeme, Yıldız’ın ardından sözü Tele1 TV Ankara temsilcisi İsmail Dükel’e verdi.

Dükel: “Bir ülke gazetecisi kadar özgürdür. Demokrasisi basını kadar güçlüdür” 

Dükel, 40 yıllık gazeteci olduğunu söyeleyerek dün (8 Kasım) birçok medya kuruluşunun istifa eden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın haberini yapmamasına değindi ve “Bu ülkede bir bakan dün istifa etti. Söyleyen medya ile söyleyemeyen medya ortada. Bir gazetecinin neden yargılandığına buradan bakmak gerek belki de. Binlerce haber yaptım, bir tek haberimde tekzip yoktur. Neden? Çünkü bir haber geldiği zaman iki doğrulama yaparım. Eğer alamazsam kılımı kıpırdatmam. Erdal Baran arayıp soruyordu. Ben gazeteciyim, haber kaynaklarım olur. Bir gün olur siz olursunuz, bir gün savcı olur. Ben gazeteciyim ve bilgi almak zorundayım. Bu benim görevim. Bu suçlanacak bir durum değildir” diye konuştu.

Dükel sözlerini, “Gazeteci olduğum için yargılandığımı düşünüyorum. Benden casus, vatan haini çıkmaz. Benden vatanperver çıkar “ diyerek bitirdi. 

Savcı tutuklama istedi, mahkeme reddetti

Savcı sanıklar hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun 327. maddesinde düzenlenen “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri temin etme” suçlamasıyla tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini talep etti. 

Adli kontrol şartıyla tahliye edildi

Mahkeme, Müyesser Yıldız’ın tahliyesine karar vererek yurtdışına çıkışını yasakladı. İsmail Dükel’in savunması alındığı için karakola imza verme adli kontrolünün kaldırılmasına fakat yurtdışı çıkış yasağının devam etmesine karar verildi. Mahkeme, kayıtları ve Milli Savunma Bakanlığı’nın dosyaya gönderdiği yazıları göz önünde bulundurarak Erdal Baran’ın tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Hakkında tahliye kararı verilen gazeteci Müyesser Yıldız, Ankara Sincan Cezaevi’nden tahliye edildi.

Ailesi ve arkadaşları Yıldız’ı, Sincan Cezaevi’nin önünde karşıladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.