Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Azerbaycan ile ateşkes imzalanması üzerine Ermenistan’da protestolar başladı, parlamento binası basıldı, Başbakan Paşinyan’ın istifası istendi

Azerbaycan ve Ermenistan, tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesi konusunda Rusya’nın arabulucuğuyla bir ateşkes anlaşması imzaladı.

Anlaşmayı öfkeyle karşılayan Ermeni protestocular, başkent Erivan’daki parlamento binasını bastı. Camları kırarak içeri giren kalabalık, anlaşmayı “Kişisel olarak benim ve halkımız için tarif edilemez derecede acı verici’’ olarak nitelendiren Başbakan Nikol Paşinyan’ın istifasını istedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın bu anlaşmayı kabul etmekten başka çaresi kalmadığını belirtti. Aliyev televizyonda yaptığı konuşmada, “Demir bir el, onu bu belgeyi imzalamaya zorladı. Bu bir teslimiyettir” açıklamasında bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Putin ateşkesi doğruladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ateşkesi doğrulayarak anlaşmanın Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmayı uzun vadeli olarak çözebileceğini söyledi. Putin, imzalanan anlaşmaya göre, iki tarafın kendi kontrolleri altındaki bölgelerde kalacağını, Rus barış güçlerinin çatışma hattı boyunca konuşlanacağını ve Dağlık Karabağ’ı Ermenistan topraklarına bağlayan bir koridorun güvenliğini sağlayacağını söyledi. Putin ayrıca, yerlerinden edilmiş insanların bölgeye dönmesine izin verileceğini de sözlerine ekledi.

Rus haber ajanslarının paylaştığı bilgilere göre, Rusya Savunma Bakanlığı 90 zırhlı araç eşliğinde 1960 askeri bölgeye konuşlandıracak. Savunma Bakanlığı da ilk barış güçlerini ve ekipmanlarını taşıyan çok sayıda Il-76 tip uçağın havalandığını duyurdu.

Aliyev, Ermenistan’ın güçlerini Dağlık Karabağ’dan çekecek bir süreci kabul ettiğini ve kendilerinin müttefiki olan Türkiye’nin de ateşkesin sağlanması sürecinde yer alacağını söyledi.

Azerbaycan güçleri, haftalardır süren çatışmaları istikrarlı olarak kazandı ve bölgenin güney kısmını geçerek kritik noktaya ulaştı. Aliyev’in geçen pazar günü (8 Kasım), Azerbaycan güçlerinin bölgenin stratejik açıdan hayati önem taşıyan ikinci büyük şehri Şuşa’yı ele geçirdiğini açıklaması çatışmaların dönüm noktası oldu.

Azerbaycan, Rus askeri helikopterini yanlışlıkla düşürdüklerini açıkladı

Ateşkes anlaşması, Azerbaycan’ın Ermenistan’da uçan bir Rus askeri helikopterini yanlışlıkla düşürdüğünü kabul etmesinden saatler sonra imzalandı. Rusya Savunma Bakanlığı, Mi-24 tip helikopterinin Azerbaycan sınırına yakın bir yerde hedef alınması sonucu mürettebatan iki kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Azerbaycan Devlet Başkanlığı resmi internet sitesi

Azerbaycan ise bölgedeki gergin durum ve artan savaş hazırlığını sebep göstererek hızlı bir şekilde özür diledi.

Ermeni protestocular parlamento binasını bastı

Anlaşmanın salı günü (10 Kasım) erken saatlerde açıklanmasının ardından Ermenistan’ın başkenti Erivan, protestocuların istifa çağrısıyla yankılandı. Daha sonra parlamento binasını basan protestocular, tepkilerini şiddete varan boyutlarda sergiledi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, salı sabahı paylaştığı Facebook gönderisinde, “Tabii ki Ermenistan’dayım ve başbakan olarak çalışmalarıma tam anlamıyla devam ediyorum” diyerek ülkeden kaçtığı yönündeki iddiaları yalanladı.

Derleyen: Yusuf Said Akcakaya

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.