Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Donald Trump’ın seçim ekibi: “Mağlubiyet kelimesi şu an için sözlüğümüzde yok”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, henüz resmiyet kazanmamış sonuçlara göre 3 Kasım Salı günü yapılan başkanlık seçimlerini kaybetti. Seçimi kazandığını ilan eden Demokratlar’ın adayı Joe Biden, tüm ABD toplumunu birleştirecek bir başkan olarak görev yapacağını açıkladı. Trump ve ekibi ise seçimde usulsüzlük olduğunu ve bunlara karşı yasal sürecin başlatılacağını söyledi.

Donald Trump’ın seçim kampanyası ekibinde üst düzey görevi olan Jason Miller, Fox Business’a yaptığı açıklamada “Mağlubiyet sözcüğü şu an için bizim sözlüğümüzde yok” dedi. Miller, seçimdeki usulsüzlük ve düzensizliklere karşı bütün yasal yolları deneyeceklerini de sözlerine ekledi.

Öte yandan ABD Başsavcısı William Barr, ülkedeki tüm federal savcıları seçimdeki usulsüzlükleri araştırmaları için yetkilendirdi. Burada ilginç olan ise, bu yetkilendirmenin daha önceki dönemlerle çelişmesi. Daha önce yapılan seçimlerde federal savcılar, usulsüzlükle ilgili çok temel ve ciddi bir kanıt olduğunda harekete geçiyordu. Ancak bu defa kanıt durumuna dikkat edilmedi. Trump ve ekibi seçimde usulsüzlükler yaşandığını söylemelerine rağmen şu ana kadar ciddi bir kanıt sunabilmiş değil.

Barr, ABD Başsavcılığı görevine 2019 yılının Şubat ayında Trump tarafından atanmıştı. Barr’ın bu hamlesi Trump destekçilerini sevindirirken, hukukçuları ve seçim uzmanlarını endişelendirdi. Barr’ın hamlesinin ardından Adalet Bakanlığı’ndaki Seçim Suçları Departmanı Yöneticisi Richard Pilger, görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Trump yönetiminin son günlerde kendi içlerinde seçim sonuçlarıyla ilgili tartışma yaşadıklarına kanıt sayılabilecek bir gelişme oldu. Trump, Savunma Bakanı Mark Esper’in görevine son verip, yerine Ulusal Anti-Terör Merkezi Yöneticisi Christopher C. Miller’ı atadı. Trump ile daha önce pek çok konuda ters düşen Esper, özellikle George Floyd protestolarına müdahale konusunda Trump ile ayrışmıştı.

Seçim sonuçları henüz resmiyet kazanmadı ancak sonuçlar resmileşinceye kadar Trump yönetiminin nasıl adımlar atacağı şimdiden merak konusu.

Derleyen: Alphan Telek

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.