Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’de 1968’den beri binden fazla topluluğa sızan ve taciz suçlamalarıyla gündeme gelen “casus polisler” hakkında soruşturma başlatıldı

İngiltere’de uzun süredir tartışılan “casus polis” uygulaması hakkında açılması beklenen soruşturma, beş yıllık uzun bir bekleyişin ardından geçen hafta pazartesi günü (2 Kasım) başladı. En az 139 polis memurunun 1968 yılından bu yana sendikalar, çevre örgütleri, ırkçılık karşıtı örgütler, pasifist veya feminist derneklerden oluşan binden fazla oluşuma sızdığı belirtilirken casus polislerin cinsel ve psikolojik şiddetine maruz kalan birçok kadın “Police Spies Out of Lives” (casus polisleri hayatımızda istemiyoruz) adlı internet sitesinde yaşadıklarını anlatıyor.

İngiltere’de uzun yıllardan beri tartışılan “casus polis” uygulaması hakkında geçen hafta pazartesi günü (2 Kasım) soruşturma başlatıldı. Fransız haber ajansı AFP’nin haberine göre, ilk olarak 2015 yılında dönemin İngiltere Başbakanı Theresa May tarafından gündeme alınan ancak bir türlü somut adım atılamayan soruşturma kapsamında, içlerinde hayatını kaybeden çocukların da olduğu yüzlerce kişinin kimliğini çalan, aktivist grupların içine sızabilmek için kadın aktivistlerle romantik ilişkiler kuran ve daha sonra kadınlara cinsel ve psikolojik şiddet uygulayan polislere ilişkin sis perdesinin aralanacağı öngörülüyor. 

Kate Wilson, casus polislerin hedefi olan kadınlardan yalnızca biri. Wilson, 2010 yılında dünyanın en büyük ülkelerinin liderlerinin bir araya gelerek oluşturduğu Sekizler Grubu (G8) karşıtı bir toplantıda tanıştığı eski erkek arkadaşı Mark Stone’un, gerçek adı Mark Kennedy olan casus İngiliz polisi olduğunu öğrendi. 

42 yaşındaki Wilson, AFP’ye “Kesinlikle korkunç, tarif etmesi çok zor. Anılarınız var ve kendi hayat hikayenizle birlikte ilişkiniz bir anda tamamen mahvoluyor” diye konuştu.  

Mark Kennedy’nin kendisiyle altı yıllık bir ilişki yaşadığını söyleyen Lisa adlı bir başka kadın ise casus polisin gerçek kimliğini 2010 yılında tesadüfen pasaportunu görünce öğrendiği anlattı.  

Casus polisler tarafından cinsel ve psikolojik tacize maruz kalan Lisa gibi kadınları desteklemek için kurulan “Police Spies Out of Lives” (casus polisleri hayatımızda istemiyoruz) adlı internet sitesinde Kennedy ile olan ilişkisini anlatan Lisa “Her şeyi paylaştığım kişi oydu. Babamın ölümünden sonra beni destekleyen kişi oydu. Birlikte tatillere gittiğim kişi de oydu” diye konuştu.

Eski bir casus polis olan Peter Francis, 2013 yılında yaptığı açıklamada, 1993’te Londra’da beyaz üstünlüğü yanlısı bir çete tarafından öldürülen siyah İngiliz Stephen Lawrence’ın ailesinin itibarını zedelemek için casusluk yaptığını itiraf etmişti.  

Francis bu görevin kendisine, Metropolitan Polis Teşkilatı’nın (Londra polis teşkilatı) adının “kurumsal ırkçılık” tarafından lekelenmesi üzerine verildiğini söylemişti. Francis’in açıklamaları sonrasında dönemin İngiltere Başbakanı Theresa May, konu hakkında bir kamu soruşturması başlatılacağını duyurmuş ancak aradan geçen beş yılda soruşturmada somut bir adım atılmamıştı.

Irkçılar tarafından öldürülen Stephen Lawrence’ın annesi Doreen Lawrence ve eski İngiltere Başbakanı Theresa May

2023’ten önce sonuç çıkması beklenmiyor

Soruşturma ekibinin avukatlarından David Barr, “Bu soruşturma gerçeğin peşinde” diye konuşurken soruşturmanın sonuçlanmasının 2023 yılını bulabileceğini söyledi.

İngiliz basınında çıkan haberlere göre, 1968 yılından beri aktif olduğu öngörülen casus polislerin hedefinde çoğunlukla sendikalar, çevre örgütleri, ırkçılık karşıtı örgütler, pasifist veya feminist oluşumlar yer aldı. Casus polisler son yıllarda aşırı sağ oluşumların da içine sızma girişimlerinde bulundu. AFP’nin haberine göre, 1968 yılında görev yapmaya başladığı belirtilen ve casus polislerin yer aldığı en büyük birimlerden biri olan Special Demonstration Squad (Özel İspat Ekibi), 2008 yılında, bir başka casus polis ekibi olan National Public Order Intelligence Unit (Ulusal Kamu Düzeni İstihbarat Birimi) ise 2010 yılında dağıtıldı.

Gizli polis operasyonlarının kurbanlarını temsil eden avukatlardan Lydia Dagostino, casus polis ekiplerinden bazılarının oldukça gizli ve kanıtlanamayacak bir biçimde görev yaptığını ve polisler tarafından izlenen kadınların birçoğunun “üstesinden gelemeyecekleri büyük yaralar aldıklarını” söyledi.

Casus polislerden bazıları, daha önce casusluk yaptıkları birkaç kadından özür dileyerek maddi tazminat ödeme teklifinde bulunmuştu.

Derleyen: Zelal Direkci

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.