Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Peru Devlet Başkanı Martin Vizcarra, hakkındaki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle görevinden azledildi

Peru Kongresi, Devlet Başkanı Martin Vizcarra’yı hakkındaki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle görevinden azletti. Kararı protesto eden halk ülkenin başkenti Lima’da sokaklara döküldü. Ülkede devlet başkanlığı görevini temmuz sonuna kadar Senato Başkanı Manuel Merino yürütecek.

Güney Amerika ülkesi Peru’da, Devlet Başkanı Martin Vizcarra, hakkındaki yolsuzluk suçlamaları sebebiyle görevinden azledildi. Destekçileri, 57 yaşındaki Vizcarra’nın dün (9 Kasım) Peru Kongresi’nde yapılan oylama sonucu görevinden azledilmesi üzerine başkent Lima’da sokaklara döküldü.

Oylamada 105 üye azil yönünde oy kullanırken 19 üye Vizcarra’nın göreve devam etmesini istedi. Dört üyenin çekimser kaldığı oylamada Vizcarra’nın görevden alınmasına karar verildi. Vizcarra’nın azledilmesi süreci, 3 Kasım’da Peru Kongresi’nde yapılan ve çoğunluk tarafından kabul edilen bir oylamayla başlatılmıştı.

Bu sabaha (10 Kasım) karşı Twitter hesabından bir açıklama yapan Vizcarra, görevi bırakacağını doğrulayarak ““İki yıl sekiz aylık hükümet dönemim süresince en büyük desteğim ve gücüm sizler oldunuz. Bütün zorluklara rağmen bu yolu birlikte inşa ettik. Vicdanım temiz bir şekilde ayrılıyorum, görevimi tamamladım ve başım dik. Başka bir zaman görüşmek üzere” dedi.

Vizcarra hakkındaki yolsuzluk soruşturması, 2011 ve 2014 yılları arasında ülkedeki Moquegua eyaletinin valisi olarak görev yaptığı sırada bir inşaat şirketinden yaklaşık 670 bin dolar rüşvet aldığı iddiası üzerine başlatılmıştı.

Vizcarra’nın herhangi bir yardımcısı bulunmadığı için, Peru anayasasına göre devlet başkanlığı görevini Senato Başkanı Manuel Merino yürütecek. 28 Temmuz 2021’e kadar görevde kalacağı belirtilen Merino, 11 Kasım’da yemin ederek görevine başlayacak.

Kararın hemen ardından Peru’nun başkenti Lima’da yüzlerce kişi Vizcarra’ya destek olmak için sokaklara döküldü.

Kararı yorumlayan Perulu gazeteci Augusto Alvarez Rodrich, “Bu darbeden en çok zarar görecek olanlar Peru vatandaşları. Hırslı, doyumsuz ve meşru olmayan kişisel çıkarlar için siyasi yapının bozulmasının ortasında kasvetli bir durumla karşı karşıyalar” diye konuştu.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.