Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksika polisi kadın cinayetlerini protesto edenlere ateş açtı: Dört gazeteci yaralandı

Meksika’da, kadın cinayetlerini protesto eden kadın göstericiler pazartesi günkü (9 Kasım) protestolar sırasında, Cancun’da belediye binasına zorla girmeye çalıştı. Polisin protestoculara ateş açtığı olaylarda dört gazeteci yaralandı. Gazetecilerden ikisinin mermi yarası aldığı bilgisi yerel medyada yer aldı. Sekiz protestocu polisin açtığı ateşten sonra tutuklandı. 

Protestoya sebep olan olay, kaybolduktan birkaç gün sonra cansız bedenine ulaşılan 20 yaşındaki Bianca Alexis Lorenzana‘nın öldürülmesiydi. Lorenzana’nın annesi, başta barışçıl bir yürüyüş talep etmişti. Ancak sonrasında protestoculara “Hepsini yakın çünkü Alexis bunu sizin için yapardı” demesi üzerine, bazı protestocular camları kırıp önce yerel savcılığın ofisine, ardından belediye binasına graffitiler çizdi. 

Protestocular belediye binasına yaklaştığı sırada polisler engellemek için ateş açtı. Polis ateş açtıktan sonra ulusal muhafızlar belediye binası çevresinde konuşlandı. 

Eyalet Valisi Carlos Joaquin, olayların sorumluluğunu, memurlara kalabalığı dağıtmak için ateş açmalarını emreden yerel polis şefine yükledi. Joaquin tweetinde, “Protestoculara yönelik herhangi bir tehdit veya saldırıyı tamamen reddediyorum. Bugün planlanan yürüyüşlerde saldırı ve silah olmaması emrini verdim. Buna aykırı emirler veren sorumsuz kişiyi araştıracağım” dedi. 

Cancun’daki protestodan bir gün önce polis, Cuautitlán eyaleti belediyesi önünde toplanan 40 kişilik bir gruba karşı göz yaşartıcı gaz kullanmıştı. Göstericiler, 17 yaşındaki Amber Viridiana Uicab’ın öldürülmesini protesto ediyordu. 

Ülkede günde 10 kadın cinayeti işleniyor

Meksika’da günde ortalama 10 kadın cinayeti işleniyor. Aktivistler bu durumdan ülkenin solcu Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador’u sorumlu tutuyor. Obrador, toplumsal cinsiyet meselelerini küçümsüyor ve feministleri muhafazakâr siyasetçilerle ittifak yapmakla suçluyor. 

Cancun’daki protesto feministlerin daha fazla kuvvete başvurmaya başladıklarını da gösteriyor. Kadına şiddet olayları arttıkça tüm ülkedeki protestocular arasında cam kırmak, ateş yakmak ve kamu binalarına graffiti çizmek şeklindeki eylemler de artış gösterdi. 

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.