Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Myanmar’da yeni keşfedilen primat türü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya

Myanmar’ın merkezindeki ormanlarda yaşayan gri saçlı, yüzü maskeye benzeyen ve hareketli yapısıyla dikkat çeken yeni bir primat türü keşfedildi. Ancak bilim insanları, “Popa langur” adı verilen primat türünden dünya üzerinde yalnızca 200-250 tane kaldığını ve bu nedenle bu primatların “nesli tehlikede olan hayvanlardan biri” olarak tanımlanması gerektiğini söyledi.

Sonuçları çarşamba günü (11 Kasım) Zoological Research dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Myanmar’ın merkezindeki ormanlarda yaşayan primatlardan toplanan örnekler, İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Doğa Tarihi Müzesi’ndeki primat örnekleriyle karşılaştırıldı. Araştırmanın sonuçları, bir asırdan uzun bir zaman önce Myanmar genelinde yaygın olarak yaşadıkları bilinen bu langurların hâlâ hayatta olduklarını ortaya koydu.

Bulunan primat türü adını, Myanmar’da bulunan sönmüş yanardağ Popa’dan alıyor. Almanya’nın Göttingen kentindeki Alman Primat Merkezi’nde çalışan bilim adamlarının da destek verdiği araştırmaya göre, Popa langurları en az bir milyon yıldır yaşıyor. 

Myanmar’ın en büyük şehirlerinden olan Yangon’daki Uluslararası Flora & Fauna Enstitüsü’nde (FFI) araştırmacı olan Frank Momberg, “Araştırmalarımızda söylediğimiz gibi Popa langurları uzun bir süredir yok olma tehlikesiyle karşı karşıya” dedi.

FFI’nin Myanmar programından primatolog Ngwe Lwin de “Ek saha araştırmaları ve koruma önlemleri acilen gerekli. Alınan kararlar ve önlemler FFI ve diğerleri tarafından langurları yok olmaktan kurtarmak için uygulanacak” diye konuştu.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.