Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vatikan’dan geç gelen itiraf: Papa II. John Paul cinsel taciz soruşturmalarında gerekeni yapmadı

Vatikan, salı günü (11 Kasım) yaptığı açıklamada önceki Papa II. John Paul’ün, papaz Theodore McCarrick hakkındaki cinsel taciz suçlamalarına kulak asmayıp McCarrick’i kardinalliğe terfi ettirdiğini kabul etti. Hakkında birçok delil bulunan McCarrick, 2019 yılında kiliseden atılmıştı.

Vatikan’ın açıklaması, McCarrick’in en az bir çocuk ve çok sayıda erkek kilise görevlisini taciz ettiğine dair süren iki yıllık bir soruşturmanın sonucunda hazırlanan 450 sayfalık bir raporun ardından geldi.

Soruşturma süresince bulunan deliller doğrultusunda 2018 yılında kardinalliği düşürülen McCarrick, 2019 yılında da kiliseden kovulmuştu. Bu skandal sonucunda McCarrick, son yıllarda kiliseden atılmış en üst düzey yetkili olmuştu.

Vatikan, soruşturma sonucunda McCarrick’in 1970’li yıllarda ergenlik çağında bir çocuğu taciz ettiğini ve sonraki zamanlarda kilise görevlilerini evine çağırıp yatağına davet ettiğini ortaya çıkardı. McCarrick gücünü suiistimal etmekten, cinsel taciz ve saldırıdan, istenmeyen yakın ilişki ve temasta bulunmaktan suçlu bulundu.

Eski Vaşington Başpiskoposu McCarrick’in, varlıklı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşlarından yüklü miktarda bağış topladığı için korunduğunu belirten ABD merkezli mağdurlarla dayanışma derneği SNAP, raporu olumlu bir gelişme olarak nitelendirdi. Ancak SNAP yetkilileri, McCarrick’in suçlarını bilen ve mümkün kılan kişilerin de yargılanmasını ve kiliseden aforoz edilmesini istedi.

Vatikan’ın açıkladığı raporun bulguları arasında, Papa II. Jean Paul’ün McCarrick hakkında New York başpiskoposu tarafından bir mektupla uyarıldığı ama buna rağmen kendi inisiyatifiyle McCarrick’i terfi ettirdiği yer aldı. Rapor, “aziz” unvanını taşıyan II. John Paul’ü direkt olarak zan altında bırakması açısından emsalsiz bir belge olarak görülüyor.

Raporda, yeni Papa Francis hakkında ise 2017 yılına kadar konu hakkında hiçbir rapor görmediği halde, 2017’den sonra McCarrick’in kardinalliğini düşürüp sonra da kiliseden attığı için aleyhte bir ifade yer almıyor. Papa Francis’in davranışları, kilisenin artık tacize karşı “sıfır tolerans” gösterdiğinin bir kanıtı olarak sunuluyor.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.