Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Times: El Kaide’nin en yetkili ikinci ismi, Tahran’da ABD için çalışan İsrailli suikastçı tarafından öldürüldü

New York Times (NYT), istihbarat yetkililerinin aktardığı bilgilere dayandırdığı haberinde, El Kaide’nin en yetkili ikinci ismi Ebu Muhammed el-Masri’nin öldürüldüğünü yazdı. Gazetenin haberine göre, el-Masri ağustos ayında, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) emriyle hareket eden İsrailli casuslar tarafından, İran’ın başkenti Tahran’da öldürüldü. Haberi yalanlayan İran, ABD ve İsrail’i, “basını yanlış bilgilendirerek İran’ı bu ve benzeri terörist gruplarla ilişkilendirmekle” suçladı. 

New York Times’ın (NYT) 13 Kasım tarihli haberine göre, asıl adı Abdullah Ahmed Abdullah olan Mısır doğumlu El Kaide militanı Ebu Muhammed el-Masri, 7 Ağustos’ta Tahran sokaklarında motosikletli iki suikastçı tarafından silahla vurularak öldürüldü. El-Masri, kızı ve Usame bin Ladin’in önceki yıl öldürülen oğlu Hamza bin Ladin’in eşi Maryam Abdullah ile birlikte vuruldu. 

ABD, İran’da saklanan El Kaide militanlarının hareketlerini yıllardır takip ediyordu. 1998 yılında ABD’nin Afrika’daki iki büyükelçilik binasına düzenlenen bombalı saldırıya yardımcı olmakla suçlanan el-Masri, yıllardır ABD Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) arananlar listesindeydi. NYT, el-Masri’nin ya da asıl adıyla Abdullah Ahmed Abdullah’ın adının ve fotoğrafının haberin yayımlandığı tarihte hâlâ FBI’ın “en çok aranan teröristler” listesinde yer aldığını belirtti

FBI tarafından paylaşılan, el-Masri’nin asıl adı Abdullah Ahmed Abdullah yazılı ve bir fotoğrafının olduğu “en çok aranan terörist” posteri

58 yaşında olduğu tahmin edilen el-Masri’nin El Kaide’nin en yetkili ikinci ismi olduğu, örgütün mevcut lideri Eymen el-Zevahri’nin ardından yönetimi üstleneceği tahmin ediliyordu. 

Şii Müslüman teokratik yönetimi olan İran ve Sünni Müslüman cihadcı terör örgütü El Kaide’nin azılı düşmanlar olduğu göz önünde bulundurulduğunda, El Kaide’nin en yetkili ikinci isminin İran’ın başkentinde saklanırken öldürülmesi oldukça dikkat çekici. Gazetenin aktardığına göre, ABD’li yetkililer “el-Masri’nin 2003 yılından beri İran’ın gözetimi altında olduğunu, 2015’ten beri ise Tahran’da kent merkezinden uzak lüks bir semt olarak bilinen Pasdaran bölgesinde özgür bir şekilde yaşadığını” söyledi. 

İran ise New York Times’ın haberini yalanladı. İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “İran topraklarında El Kaide teröristlerinin bulunmadığı” belirtildi. Bakanlık, “Vaşington ve Tel Aviv, bu grubun ve bölgedeki diğer terörist örgütlerin suç niteliğindeki faaliyetlerinin sorumluluğundan kurtulmak için zaman zaman söyledikleri yalanlarla ve basını yanlış bilgilendirerek İran’ı bu gruplarla ilişkilendirmeye çalışıyor” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.